Tällainen oli WhatsAppissa toiminut äärioikeistoryhmä, joka vei poliiseja rikostutkintaan – jäseneksi pääsi suosituksella

Useampaa poliisia epäillään rikoksesta asiassa, jossa äärioikeistolaisesti värittyneitä mielipiteitä edustaneet henkilöt yhdistyivät keskusteluryhmäksi, johon pääsi mukaan vain jäsenten suosituksesta. Ryhmässä varauduttiin jonkinlaiseen yhteiskunnalliseen mullistukseen.

Aluesyyttäjä Heikki Stenius luonnehtii ryhmää kaveriporukaksi, jonka jäsenillä on ollut jopa äärioikeistolaisesti värittyneitä ajatuksia.

Kyse oli kymmenien samanhenkisten ihmisten ryhmästä. Ryhmän jäseniä yhdistävät samanlainen ajattelu esimerkiksi maahanmuutosta, jonka ainakin merkittävä osa ryhmäläisistä näki merkittävänä uhkana suomalaiselle yhteiskunnalle.

Mielipiteenvaihdon lisäksi Whatsapp-ryhmäläiset varautuivat pelkäämiinsä maahanmuuton seurauksiin esimerkiksi ampuma- ja kamppailulajiharjoituksin. Ryhmällä oli myös suunnitelmia siitä, miten he poikkeustilanteessa toimisivat. Toiminnassa varauduttiin esimerkiksi jonkinlaiseen yhteiskunnan romahtamiseen.

Aiemmin tätä varautumistoimintaa tutkittiin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluna, mutta koska teolle ei ollut selkeää kohdetta, ajankohtaa tai suunnitelmaa, eivät rikosnimikkeen kriteerit täyttyneet.

Ryhmän ydinjoukko turvallisuusalalla

Osa ryhmäläisistä tunsi toisensa jo alusta lähtien, mutta ryhmän kokoonpano oli sen toiminta-aikana muuttunut uusien henkilöiden tullessa ryhmään ja toisten lähtiessä. Rikoskomisario Sanna Springaren mukaan ryhmä ei ollut julkinen, vaan siihen otettiin uusia ihmisiä aina suosittelijan kautta. Aluesyyttäjä Heikki Stenius luonnehti porukkaa tulleen ja menneen.

– Ihan alkuvaiheessa, kun näitä ryhmiä on perustettu, niin on havaittavissa, että osa henkilöistä on kirjoittanut ryhmään, että he eivät voi käydä tällaisia keskusteluja, Springare kertoo eräiden jäsenten poistumisesta ryhmästä.

Springaren mukaan tutkinnan kohteena olleet henkilöt ovat olleet ryhmän tietynlainen ydinjoukko, joka on ollut ryhmän toiminnassa mukana ryhmän koko historian ajan. He ovat samalla ne henkilöt, jotka ovat tehneet ryhmän eteen asioita, ja loput ovat olleet mukana enemmän kuuntelemassa.

Tämä ydinjoukko työskenteli turvallisuusalalla, joka oli muutenkin hyvin edustettuna ryhmän jäsenistössä.

Kaikki ryhmäläiset eivät tutkinnan kohteena

Heikki Steniuksen mukaan ei ole selvää kuinka aktiivisesti kaikki Whatsapp-ryhmään kuuluneet ottivat osaa ryhmän toimintaan.

Kaikkiin ryhmän jäseniin ei kohdistunut esitutkintaa, vaan päätös esitutkinnasta tehtiin henkilöiden toiminnan perusteella, esimerkiksi heidän puheisiinsa liittyen. Pelkkä toisten viestien "peukuttaminen" ei johtanut tutkintaan.

Stenius ei muista, kuuluiko ryhmään muita poliisimiehiä kuin selvittelyn kohteena olleet.

Poliisien uskotaan levittäneen virkasalaisuuksia

Syyteharkintaa koskevassa tiedotteessa mainitaan yhteensä 11 henkilöä, joiden toimintaa on selvitetty. Yhtä henkilöä epäillään ampuma-aserikoksesta ja toista ampuma-aserikkomuksesta liittyen laillisen ampuma-aseen säilytykseen. Kolmea taas epäillään yllytyksestä virkasalaisuuden rikkomiseen. Lisäksi poliisissa työskennellyttä vartijaa epäillään virkasalaisuuden rikkomisesta.

Kolmea poliisia taas epäillään virkasalaisuuden rikkomisesta, minkä lisäksi heistä yhtä epäillään myös virkavelvollisuuden rikkomisesta. Virkasalaisuuden rikkomisessa epäillään, että poliisi on jakanut poliisin salassa pidettäviä tietoja erinäisiin henkilöihin tai tapahtumiin liittyen. Virkavelvollisuuden rikkominen liittyy virka-aseen huolimattomaan säilytykseen.

Yhden poliisin osalta rajoitettiin esitutkintaa virkavelvollisuuden rikkomisen ja kavalluksen osalta, koska riittävää näyttöä ei saatu. Lisäksi yhden poliisin tutkinta päätettiin esiselvityksen jälkeen.

Steniuksen mukaan ainakin yksi poliiseista on irtisanottu.

Lue myös:

    Uusimmat