Huumerikosten määrä nousi viranomaisten mukaan viime vuonna noin kymmenen prosenttia. Alkuvuodesta julkisuudessa on keskusteltu niin sanotusta kristallihuumeesta eli kristallimaisesta amfetamiinista viihdetähti Jari Sillanpään tapauksen takia.
– Kristallihuume on niin sanotusti vauhtihuume, joka aiheuttaa muun muassa hallusinaatioita, ja se luokiteltu erittäin vaaralliseksi, kertoo Huomenta Suomessa vieraillut KRP:n rikostarkasta Ari Lahtela.
Niin sanottu kristalli on amfetamiinijohdannainen, ja aine on erittäin addiktoivaa. Huumeen yliannostusvaara on myös erittäin suuri.
Amfetamiinijohdannaiset ja ekstaasi ovat käytetyimpiä huumeita Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan arviolta kaksi prosenttia suomalaisista on kokeillut amfetamiinijohdannaisia huumeita.
Lue myös:
Pistoksina ja polttamalla
Kristalli on herättänyt runsaasti keskustelua viihdetaiteilija Jari Sillanpään jäätyä kiinni lauantai-iltana Helsinki-Vantaan lentokentältä, kun hän palasi Suomeen Thaimaan-lomalta.
Rangaistukset huumausaineista ovat Thaimaassa erittäin kovia. Maan perustuslain 44. pykälän mukaan myös ulkomaalaisia voidaan pidättää. Ulkoministeriön mukaan pienetkin määrät voivat johtaa maassa pitkään vankilatuomioon, ja maan rikoslain mukaan huumausaineiden myynnistä jopa kuolemantuomioon.
Lahtelan mukaan kynnys kokeilla kristallia on matalampi, sillä huumetta on mahdollista nauttia pistämisen lisäksi polttamalla. Ilmaisua viihdekäyttö Lahtela ei täysin allekirjoita.
– Viihdekäyttö on vaarallinen ilmaisunakin. Siitä jää mielikuva, että homma on hanskassa ja pysyyy kurissa. Hyvin usein homma lähtee kuitenkin käsistä.
Sillanpää on myöntänyt esitutkinnassa hankkineensa metamfetamiinia omaa käyttöään varten ja juhlissa tarjottavaksi satunnaisesti pieniä noin 1-10 gramman eriä vuosina 2014-2017.
8:30
Baltiasta Suomeen
Lahtelan mukaan huumerikosten määrä nousi viime vuonna arviolta kymmenen prosenttia. Lahtela arvioi, että kristalli kulkeutuu Suomeen samaa reittiä kuin muutkin huumausaineet.
– Meidän tietojen mukaan huumeet tulevat Suomeen Balttian kautta. Ne valmistellaan Hollannissa, Tsekin ja Slovakian seudulla.
Keskusrikospoliisin tilastoja tukevat myös THL:n tilastot. THL kartoittaa suomalaisten huumeidenkäyttöä muun muassa kyselytutkimuksilla ja jätevesitutkimuksilla.
– Viikonloppujen jälkeen jätevesitutkimuksissa on piikkejä kokaiinista. Amfetamiini ja meta-amfetamiini näkyvät sen sijaan jätevedessä maanantaista perjantaihin, Lahtela summaa suomalaisten huumeidenkäyttöä.