Aamu etenee kohti kello kahdeksaa. Ministeriön portille kurvaa ylijohtaja Kirsi Varhila polkupyörällään. Pyörällä hän pendelöi palaverista toiseen. Päivä on tavallista jännittävämpi, sillä tänään Varhila nimitettiin Sosiaali- ja terveysministeriön seuraavaksi kansliapäälliköksi.
Millainen on lokakuussa tehtävään nouseva Varhila?
Aloitetaan kaukaa. Varhila kasvoi Porissa ja Merikarvialla.
Millainen nuori te olitte?
– Jos isältäni kysyn, niin aika rebel ilmeisesti siinä 12–13-vuotiaana. Mutta niin kuin hänellä on tapana sanoa, että jos se oli aika kaaoottinen kohta, nopeasti kyllä myöskin rauhoituin. Että siinä vähän kokeiltiin niitä rajoja, Varhila kertoo ja nauraa.
Tuolta ajlta Varhila mainitsee Yön ja Dingon. Nykypäivänä hän kuvailee itseään kulttuurin suurkuluttajaksi. Mutta palataan taas ajassa taaksepäin.
Mitä varhaisaikuisuus toi mukanaan?
– Hain sitä, mihin opintielle lähtisin. Olin vuoden verran Ruotsissa sairaalan vessoja siivoamassa miettien, etten ehkä tätä tee, vaikka sinänsä se on arvokasta työtä.
– Pyrin ja pääsin Turun yliopistoon lukemaan poliittista historiaa ja sitä myöten sitten jähmetyin Turkuun koko aikuisiäksi ja perustin perheen siellä.
Sittemmin aikuiset lapset lähtivät maailmalle ja Varhila hakeutui Helsinkiin ja ministeriöön.
Viimeiset vuodet Varhila on toiminut sosiaali- ja terveysministeriössä sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosaston osastopäällikkönä ja kansliapäällikön ensimmäisenä sijaisena.
Millaista ministeriötyö on ollut?
– Ministeriössä olen ollut reippaan kuusi vuotta ja se on ollut kyllä aika sote-painotteista aikaa.
– Samanaikaisesti pitää korostaa, että onhan siellä saatu monia isoja merkittäviä substanssilakeja eteenpäin, kuten esimerkiksi sosiaalihuoltolaki, joka on ihan näitä meidän peruslakejamme.
"Tähänkö hanskat putoaa?"
Jos haluaisi laskea sote-uudistukseen käytetyt työtunnit, aika voisi loppua kesken. Lukema olisi joka tapauksessa valtava.
Työn keskellä hallitus kaatui viime maaliskuussa pääministerin eroanomuksen myötä.
– Olihan se sellainen tyrmistys tietyllä tavalla, että tässäkö tämä nyt oli, että tähänkö hanskat putoaa, kun niin paljon oli ponnisteltu asian eteen.
Sote-uudistukseen tuleva kansliapäällikkö näyttää uskovan yhä. Pettymystenkin keskellä Varhilalla on kyky ajatella positiivisesti.
– Kun oikein pännii, silloin iso ajatus on se, että "Mitä sitten – maailma ei lakannut pyörimästä". Vaikka kuinka tietäisi, että asioita voitaisiin tehdä paremminkin, maapallo pyörii ja huomennakin aurinko nousee.
– Se on kai se ajattelun logiikka, jolla isommistakin kolhuista aina selvitään, Varhila sanoo.
Videolla Varhila kertoo ajatuksiaan uusista haasteistaan ja sote-uudistuksen lähitulevaisuudesta. Kansliapäällikön kausi on viisi vuotta.