Tällainen proteiinipommi on Matti Mattssonin aamupala – käänteentekevä oivallus pelasti uran

Matti Mattson nousi Suomen joukkueen sankariksi Tokion olympialaisissa, kun hän nappasi pronssia 200 metrin rintauinnissa. Se on yksi uran tärkeistä hetkistä, mutta mullistavin hetki uralla tapahtui monta vuotta aikaisemmin.

Keskustelu asian ympärillä lähtee liikkeelle Mattssonin aamupalasta. 

– Kolme kananmunaa ja purkki maitorahkaa. Sillä pystyy treenaamaan altaassa puolestatoista kahteen tuntia ja siihen perään tekemään vielä puntin.

Mattsson saavutti vuoden 2013 MM-kisoissa pronssia 200 metrin rintauinnissa, mutta sen jälkeen ura lähti luisuun alaspäin. Vuonna 2016 Mattsson treenasi hullun lailla, mutta tulosta ei vain yksinkertaisesti syntynyt.

– Treenasin paljon enemmän kuin tänäkin päivänä treenataan, ja ihmeteltiin, kun elimistö ei vain toimi, Mattsson muistelee.

Painoa oli kertynyt reilusti ja uinti oli raskasta.

– Pahimmillaan painoin seitsemän vuotta sitten 113 kiloa. Uudella ruokavaliolla sai painoa pudotettua.

Lopulta keliakiadiagnoosi tehtiin 2019, mikä selitti vaikeat ajat. Ravinto ei ollut imeytynyt kunnolla ja keho ei toiminut oikein.

– Aika paljon siinä meni hukkaan parhaita urheiluvuosia, kun elimistö ei toiminut millään.

Nyt tilanne on kuitenkin kunnossa. Ylimääräisiä kiloja tai hiilihydraattien aiheuttamaa turvotusta ei ole.  Proteiinipitoinen aamupala on toiminut jo niin kauan, että sitä Mattsson ei vaihda.

– Tuota aamupalaa on vedetty aika kauan. Jos on rahka ja kananmunat loppu ja joutuu syömään jonkun leivän, on aika turvonnut olo treenata.

Lue myös:

    Uusimmat