Tällaisessa kolarissa pahin voi tapahtua vasta törmäyksen jälkeen – palomestarin ohje autoilijoille: "Tasajalkaa hyppimällä vähintään 20 metrin päähän"

shutterstock ambulanssi paloauto poliisiauto
Shutterstock
Julkaistu 21.05.2021 11:57

Ville Järveläinen

Miten pitää toimia, jos on törmännyt autolla sähkötolppaan ja voimalinjat ovat pudonneet alas? Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta annetaan toimintaohjeet.

Kerroimme aiemmin tällä viikolla yhdysvaltalaisautoilijasta, joka oli ajoneuvonsa hallinnan menettämisen jälkeen ajanut päin sähköpylvästä.

Liikenneonnettomuus itsessään ei ollut erityisen raju, mutta vaikka nainen tästä tällistä selvisikin, teki hän karmaisevan virheen noustuaan ulos autosta.

Hän nimittäin meni syystä tai toisesta koskemaan maahan pudonneeseen voimalinjaan ja sai sähköiskun, joka tappoi hänet välittömästi.

Lue myös: Sähkötolppaan törmännyt nainen kuoli noustuaan ulos autosta – älä ikimaailmassa tee näin

Toimi näin, jos joudut samanlaiseen onnettomuuteen

Kysyimme Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta, miten autoilijan kannattaisi oikeasti toimia tilanteessa, jossa hän on törmännyt sähkötolppaan, ja voimalinja tai -linjat ovat pudonneet alas auton päälle tai välittömään läheisyyteen.

Päivystävä palomestari Samuli Saarioinen kertoo MTV Uutisille, että mikäli onnettomuuden seurauksena voimalinja on pudonnut maahan tai on kosketuksissa auton rakenteisiin, on turvallisinta pysyä ajoneuvossa sisällä ja soittaa 112.

– Autossa sisälläkään ei kannata koskea auton hallintalaitteisiin. Jos on ehdottoman pakko päästä autosta pois auton syttyessä esimerkiksi palamaan, pitää poistuminen toteuttaa hyppäämällä autosta ulos siten, ettei samanaikaisesti kosketa ajoneuvoa ja maata, Saarioinen kertoo.

– Kun on päässyt ajoneuvon ulkopuolelle, pitää siirtyminen vähintään 20 metrin turvaetäisyyden päähän tehdä tasajalkaa hyppimällä.

Myös pelastuslaitos noudattaa voimalinjojen onnettomuustilanteissa turvaetäisyyksiä sähköiskun välttämiseksi.

– Turvaetäisyys onnettomuudessa, jossa suurjännitelinja on esimerkiksi pudonnut maahan, on 20 metriä. Eli sitä lähemmäksi voimalinjaa emme voi mennä, ennen kuin sähkölaitos on katkaissut sähkön linjoista ja maadoittanut ne.

Mikäli voimalinja on pudonnut maahan, pitäisi olla itsestään selvää, että siihen ei pidä missään nimessä mennä koskemaan.

– Lähtökohtaisesti jännitteet ovat sitä luokkaa, ettei sähköiskusta selviä hengissä.

Lue myös: Leppävaaran VPK:n erikoinen paloauto on Suomessa ainoa laatuaan: "Kymmeniä käyttötarkoituksia"

Tuoreimmat aiheesta

Autot