Tällaisessa maastossa on erityisen paljon punkkeja – osaatko olla varuillasi?

metsä
Puutiaiset viihtyvät mustikkametsissä.Lehtikuva
Julkaistu 15.05.2017 06:15
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Punkkikausi alkaa olla Suomessa aluillaan. Missä puutiaisia pitäisi eniten varoa?

– Olemme tutkimuksissa huomanneet, että puutiaisia tuntuu olevan erityisen paljon mustikkametsissä eli kuusivoittoisissa, varjoisissa ja sammalpeitteisissä metsissä, punkkitutkija Jani Sormunen Turun yliopistosta kertoo.

– Kallioilla punkkeja ei pitäisi olla, koska ne ovat suojattomia, lämpimiä ja kuivia paikkoja. Mutta tähän vaikuttaa sekin, missä punkkien isäntäeläimet, kuten kauriit, jänikset ja myyrät, liikkuvat.

Suomessa klassisia puutiaisalueita ovat merenrannat esimerkiksi Turun tienoilla, Uudellamaalla, Kotkassa ja Vaasassa. Myös suurten järvien rannoilta niitä voi löytyä runsaasti.

Siihen, miksi punkit kerääntyvät rannikkoalueille, voi olla useampia syitä.

– Yksi voi olla ihan vain se, että kun joku eläin tulee merenrantaan, niin se on sille aika usein ylitsepääsemätön este. Joillekin rannikkoalueille eläimiä siis vain kerääntyy, ja silloin siellä riittää puutiaisille isäntäeläimiä.

– Toisekseen suuret merialueet vaikuttavat lähiympäristön mikroilmastoon, eli meren lähellä voi olla kosteampaa ja talvella lämpimämpää. Sekin auttaa puutiaisia selviytymään.

Punkkien on arveltu aktivoituvan, kun päivän keskilämpötila on 5–7 plusasteen välillä.

– Mutta paikalla voi olla siihen iso merkitys. Itse olen jo pari talvea pohtinut, että alueilla, joilla on lämpöputkia, maa ei välttämättä jäädy. Siellä voi olla lämpimämpää ja puutiaisiakin aktiivisina paljon aikaisemmin.

– Ja onhan se tietysti niinkin, että eivät puutiaiset sitä päivän keskilämpötilaa millään mittaa. Kyseessä on siis vain arvio. Vaikka olisi pakkasöitä, niin jos päivällä on kuitenkin yli kymmenen astetta lämmintä, kyllä puutiaiset saattavat aktivoitua ja lähteä liikkeelle, Sormunen toteaa.

Lue myös: Punkkitilanne voi vaihdella pienen metsän sisälläkin – tuleva kesä kysymysmerkki

Punkki puri – pitääkö mennä lääkäriin?

Turun yliopiston infektiotautien professori Jarmo Oksi sekä borrelioosin sairastanut Reija Virtanen vierailivat Studio55.fi-ohjelmassa toukokuussa 2016. Mistä tietää, että punkin pureman takia pitää mennä lääkäriin? Miten punkki kuuluu poistaa? Katso video alta.

25:19img

Tuoreimmat aiheesta

Punkit