Sairaanhoitajan hoitovinkit pirullisiin itikan, paarman ja ampiaisen pistoihin

Itikan, paarman tai ampiaisen pisto tai purema on yleensä lähinnä ärsyttävä vaiva, mutta joskus se vaatii itsehoitoa tai terveyskeskuskäyntiä.

Itikan purema tai ampiaisen pisto ei yleensä vaadi kummoisia hoitotoimia, mutta jotta olo helpottuisi, tiettyjä niksejä voi hyödyntää.

Sairaanhoitaja Minne Miettinen Mehiläisestä kehottaa varaamaan mökille ja kotiin kesäksi apteekista ilman reseptiä saatavia, kutinaa helpottavia voiteita. 

Jos kuitenkin tietää olevansa allerginen hyönteisen puremille, niihin kannattaa varautua aloittamalla antihistamiinitablettien syöminen jo ennen kuin altistuu pistoille.

Jos ampiaisen pistosta on saanut voimakkaan allergisen reaktion, on useimmiten jo saanut lääkärin määräämän adrenaliinikynän, jota kannattaa pitää mukana kesäisin.

– Jos ampiainen pistää ensimmäistä kertaa ja pisto aiheuttaa voimakkaan reaktion, kannattaa hakeutua hoitoon, Miettinen toteaa.

Kyypakkaus avuksi näihin tilanteisiin

Voimakkaaseen ampiaisen tai mehiläisen piston ja paarman pureman oireiluun voi käyttää myös kyypakkausta pakkauksen ohjeen mukaan

– Lääke sisältää hydrokortisonia, joka vaimentaa elimistön reaktiota, kertoo proviisori ja apteekinhoitaja Johanna Manninen Yliopiston Apteekista.

Hoitoon on syytä hakeutua, jos hyönteisten puremien oireet eivät taltu kotikonstein

– Jos paukamat ovat todella suuria tai esimerkiksi koko nilkka on turvonnut piston tai pureman takia. Esimerkiksi ampiaisen pisto voi saada koko raajan punoittamaan ja turpoamaan, silloin menisin hoitoon, Minne Miettinen kehottaa.

Katso myös video: Tunnista sinilevämyrkytyksen oireet (juttu jatkuu videon alla)

Onko sinilevä hengenvaarallista? 1:58
Yleislääkäri Emilia Lagus kertoo, onko sinilevä hengenvaarallista ihmisille.

Rikkoutuiko iho? Toimi näin

Jos hyönteisen piston tai pureman onnistuu hankaamaan rikki, silloinkin kannattaa keskittyä huolehtimaan siitä, että saa kutinan kuriin, jottei pisto- tai puremakohtia enää hankaisi.

– Myös puhtaanapito on tärkeää. Pureman, joka on hankautunut haavalle, voi puhdistaa juoksevalla vedellä tai antiseptillä. Puhdistuksen jälkeen alueelle voi laittaa mietoa kortisonivoidetta hoitamaan tulehdusta, Miettinen neuvoo.

Punkin purema vaatii terveyskeskuskäyntiä, jos..

Jos punkki puree, punkki tulee poistaa heti asian huomattuaan, Miettinen muistuttaa.

– Punkin poistossa kannattaa noudattaa hyvin punkkipihtipakkauksen mukana tulleita ohjeita siitä, mistä kohtaa punkkia kannattaa tarttua, ettei punkin pää jää ihon alle.

Jos päätä ei saa pois, se pitää mennä poistattamaan terveyskeskukseen, koska ihon alle jäädessään se aiheuttaa tulehdusriskin.

Lue myös:

    Uusimmat