Tällaiset tapaturmat näkyvät eniten mökkipaikkakuntien päivystyksessä

Kalastusonnettomuudet, punkin ja käärmeen puremat sekä nyrjähdykset ja venähdykset vievät mökkeilijöitä ja kesämatkailijoita runsain joukoin päivystykseen kesästä toiseen, kerrotaan kolmen suositun mökkipaikkakunnan terveydenhuollosta.

Mökkeilijöiden ja kesämatkaajien tapaturmat työllistävät terveydenhuollon päivystyksiä ympäri Suomen läpi kesän.

MTV Uutiset kysyi kolmelta suositulta mökkipaikkakunnalta, millaiset haaverit tuovat päivystyshoitoon eniten potilaita.

Niin Paraisissa, Savonlinnassa kuin Kuusamossa hoitoon on tullut paljon tuki- ja liikuntaelinvammoja saaneita sekä kalastusonnettomuuksien uhreja.

Näiden lisäksi punkkien ja käärmeiden puremat sekä ampiaisten pistot ovat merkittävä syy päivystyskäynnille kesäaikaan.

Paraisten terveysasemalla on hoidettu kesän aikana myös runsaasti palovammoja.

Nämä kesälajit aiheuttavat haavereita

Kuusamon terveyskeskuksessa on huomattu kuluneen ja menneen kesän aikana, että alamäkipyöräilyn suosio on selvästi noussut.

Lajin parissa loukkaantuneita on tuotu hoitoon eriasteisten vammojen vuoksi, joista osa on ollut vakaviakin.

Toinen kesäaktiviteetti, jossa tapaturmat tuntuvat olevan yleisiä, on kalastus.

Ongenkoukkutapaturmat ovat yksittäiseen kesäaktiviteettiin liittyvistä tapaturmista yleisempiä. Niitä on näkynyt vuosittain jo useiden vuosikymmenten ajan, joka kesä, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Marika Käkelä Kuusamon terveyskeskuksesta.

Kesälajeista myös pyöräily ja kävelyt metsässä ovat aiheuttaneet vammoja kesälomalaisille kaikilla paikkakunnilla.

Paraisten terveyskeskukseen on päätynyt hoitoon myös trampoliinihyppelyssä itsensä satuttaneita ja skuuttionnettomuuksien uhreja.

Moni lähtee sairaana kesäreissuun

Kuusamon terveyskeskuspäivystyksessä on kiinnitetty huomiota siihen, että moni kotimaan ja ulkomaan matkailijoista lähtee lomalleen melko sairaana, mikä näkyy päivystyksessä.

Esimerkiksi akuutista vatsataudista tai perussairauden oireiden äkillisestä hankaloitumisesta huolimatta saatetaan lähteä pitkälle automatkalle kohti Kuusamoa ja matkalla oireiden hankaloituminen entisestään johtaa siihen, että lomareissu täytyy aloittaa päivystykseen hakeutumalla, Käkelä kertoo.

Onpa nähty sitäkin, että matka jatkuu suoraan takaisin oman alueen sairaalaan jatkohoitoon.

Käkelä kollegoineen pyytääkin lomalaisia miettimään tarkoin, onko reissuun järkevä lähteä heikkovointisena vai pitäisikö matkaa lykätä siihen saakka, kunnes terveydentila on tasaisempi.

Katso myös video: Voiko haavan puhdistaa järvivedellä? Juttu jatkuu videon alla.

Voiko haavat huuhtoa järvivedessä? 1:52
Yleislääkäri Emilia Lagus, kertoo, voiko järviveteen mennä, jos iholla on haava.

Muista nämä lomaillessasi ulkopaikkakunnalla tai ulkomailla

Lomalle, myös mökille, lähtiessä lompakosta kannattaa löytyä voimassa oleva henkilöllisyystodistus, kuten passi tai henkilökortti. Myös Kela-kortti ja Euroopassa matkatessa eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa pitää mukana.

Ulkopaikkakuntalainen saa aina ensiavun lähimmästä terveyskeskuksesta tai sairaalasta, mutta pitkäaikaissairauksia ja jatkotutkimuksia annetaan vain omalta kotipaikkakunnalta, kertoo Paraisten avoterveydenhuollon osastonhoitaja Susanna Peltola-Roos.

Peltola-Roos vinkkaa, että jokaisen lomailijan kassista kannattaa löytyä laastareita, puhdistusainetta, Bepanthenia ja särkylääkettä.

Lue myös:

    Uusimmat