Tällaisia ovat eläinten omat kulkureitit – auttavat vähentämään liikennekuolemia

Eläinten liikennekuolemia voidaan vähentää ottamalla eläinten liikkumistarpeet paremmin huomioon tiesuunnittelussa.

Lupaavimpia ratkaisuja eläinten liikennekuolemien vähentämiseksi ovat eläinten käyttöön tarkoitetut kuivapolut, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

MTV Autot tavoitti eläinten kulkureiteistä sekä hirvieläinonnettomuuksista väitöskirjatutkimuksen tehneen maatalous- ja metsätieteiden maisterin Milla Niemen kertomaan aiheesta tarkemmin.

Niemi kertoo, että ihmisille tutuimpia ratkaisuja ovat tien ylittävät siltarakenteet, eli maisemoidut vihersillat.

– Ne on voitu suunnitella joko kokonaan eläinten käyttöön, tai vaihtoehtoisesti eläinliikenteen lisäksi satunnaista jalankulkuliikennettä tai esimerkiksi metsätyöajoa palvelemaan, Niemi kertoo.

Tällaisia siltarakenteita löytyy esimerkiksi VT 1:ltä. Hyvin suunniteltuja vihersiltoja käyttävät Niemen mukaan lähes kaikki maata myöden liikkuvat eläimet pikkunisäkkäistä hirvieläimiin. 

– Valtatiellä 1 on tehty myös monessa kohtaa ratkaisu, jossa tie vedetään tunneliin ja yläpuolinen maisema jätetään koskemattomaksi. Tämä on eläinnäkökulmasta vieläkin parempi – joskin kallis – ratkaisu, vaikka nämä tunnelirakenteet eivät olekaan varsinaisesti eläimille tarkoitettuja rakenteita.

Eläinliikenne tien ali

Eläinten kulkureitit voidaan rakentaa myös tien ali.

Tähän tarkoitukseen soveltuvat esimerkiksi alikulkutunnelit, joissa on tehty rakenteellisia muutoksia esimerkiksi siltarakenteen horisonttia leventämällä. Monet eläinlajit uskaltavat Niemen mukaan käyttää tällaisia rakenteita paremmin kuin ahtaita ja tunnelimaisia alikulkuja.

– Mittavimmat esimerkit ovat sellaisia joissa tie on vedetty kokonaan esimerkiksi laakson yli. Näitä löytyy muualta Euroopasta ja vähän hillitymmässä mittakaavassa myös Suomesta. Silloin ei toki puhuta enää pelkästä eläinalikulusta, vaan rakenteet säilyttävät maiseman kokonaisuutena, Niemi kertoo.

Niemelle tutuimpia eläinkulkureittejä ovat niin sanotut kuivapolut eli vesistösiltojen alle jätetyt kuivan maan kaistaleet.

– Monet eläimet seurailevat mielellään jokien ja purojen varsia, ja jos sillan ali ei ole mahdollista päästä kuivin tassuin, kiipeävät eläimet usein tiealueelle. Kun sillan alle jätetään rakennusvaiheessa kuivapolku, voivat eläimet jatkaa matkaansa sillan ali tiealueelle nousematta.

Oikein suunnitelluilla rakenteilla on Niemen mukaan erittäin suuri merkitys eläinten liikennekuolleisuuteen.

– Tutkimme kuivapolkujen vaikutusta pienten ja keskikokoisten eläinten liikennekuolleisuuteen ja laskimme, että näillä rakenteilla voidaan estää jopa neljä viidestä jokivarressa tapahtuvasta eläinkuolemasta, Niemi kertoo ja vertaa tilannetta siihen, että eläimille rakennettua kuivapolkua ei olisi laisinkaan.

– Teho oli näin hyvä siitä huolimatta, että selvityksemme kuivapolkuja ei oltu alun perin suunniteltu eläinten käyttöön vaan esimerkiksi sillan korjaustöiden helpottamiseksi.

Useissa maissa on käytössä lisäksi pieneläintunneleita. Ne ovat tiepohjaan asennettuja betoni- tai muoviputkia, joiden halkaisija on noin metrin luokkaa.

– Nämä rakenteet palvelevat luonnollisesti pieniä ja keskikokoisia eläimiä, Niemi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat