Tällaisia ovat Suomessakin tavatun "hyönteismaailman hirveimmän saalistajan" tappaja-ansat

Tutkijoiden hyönteismaailman hirveimmäksi saalistajaksi tituleeraama muurahaisleijona on mestari rakentamaan tappavia ansoja muille hyönteisille. 

Suomessakin tavattava muurahaisleijona on kuin kauhuelokuvien kauhugalleriasta löytyvä teräväleukainen painajaisötökkä, joka kaivaa ansan uhreilleen vuoraamalla pienen kuopan hienolla hiekalla. 

Muurahaisleijona vetäytyy itse kuopan pohjalla olevaan reikään odottamaan pahaa aavistamatonta saalistaan, tyypillisimmin muurahaista, joka ajautuu kuopan pohjalle hienon hiekan sortuessa sen jalkojen alta. Tämän jälkeen muurahaisleijona imee saaliinsa ruumiinnesteet minuuteissa sisuksiinsa. 

Yllä olevasta videosta voit nähdä tämän hurjan saalistajan itse teossa Pentalan saaressa Espoon edustalla.

Suomen Luonto -lehden artikkelin mukaan muurahaisleijona voi ihmisen tavatessaan purra myös ihmistä. Purema vastaa lehden mukaan ampiaisenpistoa. 

Artikkelin mukaan muurahaisleijonan saalistussuppiloiden koko kertoo siitä, kuinka nälkäinen leijona on. Mitä pidempi aika edellisestä saaliista on, sitä suuremmaksi muurahaisleijona kuoppansa kaivaa. 

Hirviöstä kaunottareksi

Mielenkiintoiseksi tämän hirviömäisen hyönteisen tekee sen muodonmuutos. 

Muurahaisleijona on nimittäin muurahaisleijona vain elämänsä ensivaiheet, sen jälkeen se muokkautuu muurahaiskorennoksi, kauniiksi sudenkorentoa muistuttavaksi lentäjäksi. 

Vaikka näitä hyönteistieteen hirviöitä on tutkittu jo 200 vuoden ajan, niiden vaiheista tiedetään silti vielä hyvin vähän. Vuonna 2019 Bristolin yliopiston tutkijat selvittivät muurahaisleijonan kuoppien rakentamisen olevan tiedettyä tarkempaa puuhaa. 

Tutkijat huomasivat, että vuoraamalla kuoppansa hienoilla liukkailla hiekanjyvillä nämä muurahaisleijonat tekevät kuopistaan erittäin lumivyöryalttiita ja täten saalilleen erittäin vaarallisia.

Muurahaiskorennon muutamaa lajia ja sen esivaihetta muurahaisleijonaa tavataan myös Suomessa tietyillä alueilla. Suomessa elää kahta erilaista muurahaiskorentoa, aitomuurahaiskorento ja pikkumuurahaiskorento. 

Suomen Luonto -lehden mukaan harvinainen pikkumuurahaiskorento on tavattavissa nykytiedon mukaan vain Hangon ja Paraisten välisiltä dyyneiltä.

Aitomuurahaiskorento taas on levittäytynyt melkein koko maahan, mutta esiintyy vain siellä täällä hiekkaisilla alueilla, kuten hiekkarannoilla ja -kuopilla. 

Lue myös:

    Uusimmat