Syksyllä ilmestynyt James Wyllien kirja Hakaristirouvat paljastaa, millaista draamaa kätkeytyi SS-vaimojen kulissien taakse.
Natsivaimojen elämä oli draaman ja kateuden sävyttämää. Jos nokkimisjärjestystä tavattiin Hitlerin alaisten ja ystävien keskuudessa, niin taattua oli, että valtapeli jatkui myös SS-vaimojen kesken.
Margarete Himmler ja Lida Heydrich eivät kuuluneet aivan natsirouvayhteisön ylimpään kermaan, mikä kismitti molempia naisia. Sen sijaan että naiset olisivat kohtalotovereina lyöttäytyneet yhteen, he soimasivat toisinaan avoimesti.
– Margarete paheksui Linan ilmeistä pyrkimystä päästä vaikutusvaltaisimmaksi SS-vaimoksi. Linasta taas oli sietämätöntä jäädä halveksuttavan Margareten varjoon, kerrotaan uutuuskirjassa.
Ulkonäköä herjattiin säälimättömästi
Lina äityi solvaamaan Margareten ulkomuotoa ja olemusta.
– Hän pilkkasi Margareten enemmän kuin täyteläisiä muotoja: "Ei hän mahtunut kuin koon 50 alushousuihin" – ja nimitti tätä "ahdasmieliseksi, huumorintajuttomaksi blondiksi", joka oli "aina huolissaan protokollasta".
Lina ei ollut ainoa, joka Margaretea pilkkasi. Myös Henriette Hoffmann esitti herjansa siitä, että Margarete olisi "pieni pahansisuinen nainen, joka näytti syntyneen onnettomaksi".
Solvattu Margarete ei säästellyt sanojaan
Miehet yrittivät turhaan selvitellä vaimojensa tulehtuneita välejä.
Puhdas pulmunen ei ollut parjattu Margaretekaan, joka antoi myös palvelusväkensä kuulla kunniansa.
– Heidän kaltaistensa ihmiset pitäisi panna telkien taakse ja pakottaa tekemään töitä, kunnes kuolevat, oli Margarete todennut palvelusväkeen kuuluneelle pariskunnalle, jolle antoi potkut.
Kateutta syntyi myös seurapiireistä
Margarete ja Lina ajatuivat keskinäiseen kilpailuun järjestäessään illanistujaisia.
– Margarete halusi, että häntä pidettäisiin tärkeänä ja kunnioitettuna henkilönä. Uudessa 14 huoneen huvilassaan hän piti keskiviikkoisin teekutsuja johtavien SS-miesten vaimoille. Tavallisesti kutsua noudatti kuudesta kymmeneen naista.
Margareten vieraat kuuluivat keski- ja yläluokan perheisiin. Lina halusi pistää paremmaksi ja ryhtyi houkuttelemaan muita SS-vaimoja musiikki- ja kuntoilukerhoihin.
– Ensimmäisten rankkojen treenien jälkeen kaikilla Linan ryhmän jäsenillä oli kuuma ja hiki, mutta naisia ujostutti käyttää treenipaikan yleisiä suihkuja. Rohkaistakseen heitä voittamaan arkuutensa Lina riisuutui ilkosilleen kaikkien nähden. Se riitti, ja muutkin SS-vaimot heittivät pois niin estonsa kuin vaatteensakin.
Vaikka alasti riisuminen ehkä ujostuttikin, veivät Linan järjestämät kutsut kuitenkin voiton.
– Kuntokerho oli kaiken kaikkiaan menestys: lopulta kahdeksan naisista saavutti kultaisen urheilumerkin ja kaksikymmentä muuta hopeisen.
Pettämisepäilyt varjostivat Linan elämää
Draamaa ei puuttunut Linan elämästä, vaikka tämä vei Margaretesta voiton sosiaalisessa kanssakäymisessä. Lina näet epäili miehensä pettävän häntä.
– Yhtään kaunistelematta hän totesi, että Reinhard "jahtasi kaikkea, mikä vain kulki hameessa". Linalla ei ollut selkeää käsitystä siitä, ketä nämä naiset voisivat olla, mutta hän oli varma, ettei hän vain kuvitellut. Miksipä hänen miehensä muuten olisi ulkona kaiken yötä ja tulisi kotiin aamun sarastaessa, löyhkäten viinalta ja hajuvesiltä?
Pettämisen Linan mies kiisti, mutta ilmeisesti pettämiseksi ei laskettu prostituoitujen kanssa vehtaamista.
– Hänen miehellään ei ollut suhdetta toisen naisen kanssa eikä tällä ollut salaista rakastajatarta. Mutta useat SS-kollegat vahvistivat, että Heydrich käytti säännöllisesti prostituoitujen palveluita, ja hänen kerrottiin kohtelevan näitä kaltoin.
– Muuan SS-upseeri väitti, että Heydrichin kanssa oltuaan "ei surkeinkaan huora olisi halunnut häntä toista kertaa". Sama mies kertoi bordellikäynnistä Napolissa, missä Heydrich oli tyhjentänyt kukkarollisen kultakolikoita lattialle ja katsellut, kuinka prostituoidut ja ilotalon emäntä olivat tapelleet niistä.
Jälkimmäisille väitteille ei löytynyt pitäviä todisteita.
Jos Heydrich kärsi vaimonsa epäluottamuksesta, niin annoksen epävarmuutta sai myös mies itse: Yhteisen ajan puutteesta kärsivällä Linalla huhuttiin olevan rakastajia.
Linalla saattoi olla suhde myös taidemaalari Wolfgang Willrichiin, joka päätyi ikuistamaan Linan taidemaalaukseen.
– Ei ole vaikeaa kuvitella, että Lina tunsi vetoa Willrichin dynaamiseen luonteeseen istuessaan tunnista toiseen mallina – syntyyhän tuollaisessa tilanteessa taiteilijan ja maalattavan välille erityinen intiimi suhde.
Linan kuva julkaistiin Volk und Rasse (Kansa ja rotu) -nimisen aikakauslehden kannessa maaliskuussa 1937.