Tällaista Venäjä-puhetta ei Suomessa olla totuttu kuulemaan – kolme asiaa kiinnitti asiantuntijan huomion päivän Nato-uutisissa

Mitä historiallisesta ja paljon odotetusta selonteosta jäi käteen? Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja kävi läpi suurta Nato-päivää MTV Uutiset Liven kanssa. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Valtioneuvoston selonteko muuttuneesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta toimintaympäristöstä julkaistiin tänään ja se siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi. 

Selontekoa on kommentoitu tänään valtiojohdosta useiden avainministerien toimesta. Heti selonteon julkistuksen jälkeen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) avasivat selontekoa kukin omalta tontiltaan.

Myöhemmin myös pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi median kysymyksiin selonteosta Tukholman-vierailunsa yhteydessä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell arvioi heti tiedotustilaisuuksien jälkeen, mitä selonteosta ja ministerien kommenteista jäi käteen. Voit katsoa asiantuntijan haastattelun kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta tai lukea pääpointit alta tekstin muodossa.

1. Puolueet vetävät yhtä köyttä toisiaan kiitellen

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigellin mukaan kaikki tiedotustilaisuudet huokuivat rauhallisuutta. Hän pisti ensimmäisestä tiedotustilaisuudesta merkille etenkin yhteisen sävelen, joka kolmen eri eduskuntapuolueen ministereillä oli. 

– He kiittelivät hyvin paljon toisiaan ja kävivät läpi tätä turvallisuusympäristön muutosta rauhallisesti – ja hyvin vakuuttavasti minusta.

– Se oli hyvin vakuuttava signaali, että kaikki on hallinnassa, Wigell pohtii MTV Uutiset Liven haastattelussa heti selonteon ja siihen liittyvien tiedotustilaisuuksien jälkeen. 

2. Vakuuttavaa työtä lyhyessä ajassa

Rauhallisuus ja samanmielisyys kertovat Wigellin mukaan ennen kaikkea siitä, että asiat on valmisteltu hyvin ja huolella – mutta myös hyvin nopeasti.

– Onhan tämä aika ennennäkemätöntä, että tällainen selonteko tehdään näin nopeassa tahdissa. 

– Selonteko käy hyvin seikkaperäisesti läpi myös sen mahdollisen Nato-jäsenyysprosessin, eli mitkä askeleet siinä on ja miten se tapahtuisi. Siinä mielessä tämä selonteko on vaikuttavaa työtä hyvin lyhyessä ajassa. 

3. Suorat viestit Venäjälle

Ministerien tiedotustilaisuudessa Venäjän aggressiiviset sotatoimet tuomittiin jyrkästi. Wigellin mukaan suorasukaiset lausunnot Venäjän suuntaan ovat Suomen poliittisessa kulttuurissa varsin uutta.

Vaikka selonteossa käydäänkin läpi, millaisia reaktioita Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys aiheuttaisi Venäjässä, Wigellin tulkinnan mukaan kummassakaan mediatilaisuudessa ei ollut havaittavissa Suomen itänaapurin luomaa pelon ilmapiiriä. 

– Tulkitsin sitä enemmänkin niin, että tässä oli hyvin rauhallisin mielin käyty läpi kaikki mahdolliset vaikuttamiskeinot, joita Venäjällä on – niitä on mietitty aika tarkasti.

Ministereiden rauhalliseen ulosantiin ja olemukseen vaikuttanee Wigellin mukaan myös se, että Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa – onhan Venäjän sotakoneisto kiinni Ukrainassa. 

Wigellin mukaan Suomi on tällä hetkellä varautunut hyvin Venäjän vaikuttamis- ja häiritsemisyrityksiin. 

– Varmasti tulee jonkinlaista hybridi- ja kyberhäirintää, jonkinlaista uhkailua, Wigell listaa.

– Tuossa selonteossa tätä varautumis- ja kriisisietokykyä korostettiin, hän jatkaa.

Mitä ajatuksia presidentti Sauli Niinistön lausumat selontekoon liittyen Wigellissä aiheuttavat? Katso haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat