Hallitus julkaisi Nato-selonteon – näin ministerit kommentoivat
Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden punninta on alkamassa toden teolla. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus antaa tänään eduskunnalle ajankohtaisselonteon turvallisuusympäristön muutoksesta.
Hallitus järjesti kello 14 tiedotustilaisuuden, jossa ovat mukana ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.).
Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi selontekoa hetki sitten Tukholman-vierailullaan.
Tänään julkaistu selonteko on luettavissa valtioneuvoston sivuilta tästä.
Selonteko: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys lisäisi Itämeren alueen turvallisuutta
Suomen ja Ruotsin ja Nato-jäsenyys lisäisi Itämeren alueen vakautta pitkällä tähtäimellä, selonteossa arvioidaan. Nato-jäsenyys ei sen mukaan pakottaisi Suomea ottamaan alueelleen ydinaseita, pysyviä tukikohtia tai joukkoja.
Venäjä on julkisesti tuonut esille, että Natoon liittyminen – niin Suomen kuin Ruotsinkin osalta – aiheuttaisi sotilaallispoliittisia seurauksia.
– Mikäli Suomi hakisi Naton jäsenyyttä, tulisi varautua laaja-alaiseen ja vaikeasti ennakoitavaan vaikuttamiseen ja riskeihin, kuten esimerkiksi jännitteiden kasvuun Suomen ja Venäjän välisellä rajalla, selonteossa todetaan.
Lue lisää: Jos Suomi hakisi Natoon, miten Venäjä reagoisi? Näin uhkia listataan historiallisessa selonteossa
Pääministeri Sanna Marin on ollut tänään keskiviikkona vierailulla Tukholmassa, missä hän on käynyt keskustelua sekä Suomen että Ruotsin ulko- ja turvallisuuspoliittisista askeleista yhdessä pääministerikollegansa Magdalena Anderssonin kanssa.
Marinin mukaan kaksikko keskusteli turvallisuusprosesseista, kuten Suomessa tänään julkaistusta Valtioneuvoston selonteosta, sekä niiden aikatauluista.
– Keskustelimme erityisesti aikataulukysymyksistä ja siitä, kuinka tärkeää olisi, että Suomi ja Ruotsi kulkisivat tässä asiassa yhteen samaan suuntaan ja mahdolliisimman samassa aikataulussa.
Katso Marinin kommentit alla olevalta videolta.
Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Suomen turvallisuustilanne on arvaamattomampi kuin kertaakaan kylmän sodan päättymisen jälkeen.
– Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa Suomen turvallisuuteen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Hyökkäys rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta. Venäjä on toimillaan osoittanut, ettei se kunnioita naapuriensa alueellista koskemattomuutta, Haavisto sanoi.
Katso Haaviston kommentit alla olevalta videolta.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen alleviivaa, että Suomen Nato-suunnitelmista sekä mittavista eri maiden ja liittoumien välillä ylläpidettävistä puolustusyhteistöistä huolimatta Suomen turvallisuuden kivijalka on oma, vahva kansallinen puolustuskykymme.
– Suomen puolustuskykyä on suunniteltu aina pitkäjänteisesti kokonaisuutena. Venäjän hyökkäys on osoittanut lähtökohtamme oikeaksi. Meillä on kyky vastata pitkäkestoiseen painostukseen ja torjua laajamittaisia hyökkäyksiä, Kaikkonen sanoi.
Katso Kaikkosen kommentit alla olevalta videolta.
Uhka vakavammasta vihamielisestä kybertoiminnasta on selvästi kohonnut, sisäministeri Krista Mikkonen kertoi Suomen turvallisuuspoliittisen selonteon esittelytilaisuudessa.
– Suomi varautuu hybridivaikuttamisen kohteeksi joutumiseen sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Ne pitää tunnistaa ja torjua entistä paremmin.
Mutta mihin hybridivaikuttaminen käytännössä vaikuttaa? Mikkosen mukaan häiriöillä voi olla konkreettisia vaikutuksia Suomen turvallisuudelle.
– Tavoitteena voi olla vihanlietsonta eri ihmisryhmien välillä. Pyritään heikentämään kansallista yhtenäisyyttä.
Katso Mikkosen kommentit alla olevalta videolta.
Suomen ja laajemmin koko Euroopan turvallisuus- ja toimintaympäristössä tapahtui iso muutos sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan. Venäjä on myös ilmaissut ryhtyvänsä tarkemmin määrittelemättömiin toimenpiteisiin, mikäli Suomi tai Ruotsi liittyvät Natoon.
Selonteossa 50 sivua
Eduskunnalle annettava ajankohtaisselonteko turvallisuusympäristön muutoksesta käsittelee Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa sekä muuttuneen tilanteen taloudellisia vaikutuksia, huoltovarmuutta, varautumista sekä rajaturvallisuutta, kyberturvallisuutta ja hybridivaikuttamista.
Selonteko ei ota suoraa kantaa siihen, pitäisikö Suomen liittyä Natoon vai ei. Se ei sisällä johtopäätöksiä eikä siinä esitetä uusia turvallisuuspoliittisia linjauksia.
Eduskunta käy lähetekeskustelun pääsiäisen jälkeen
Eduskunnan on määrä käydä selonteosta lähetekeskustelu pääsiäispyhien jälkeen keskiviikkona. Eduskunnan sivujen mukaan samassa täysistunnossa on tarkoitus käydä myös kolmea kansalaisaloitetta koskeva lähetekeskustelu.
Näistä kaksi liittyy Nato-jäsenyyteen ja kolmas jalkaväkimiinakiellosta irtautumiseen.
Lähetekeskustelun jälkeen selonteko etenee valiokuntakäsittelyyn. Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kertoi aiemmin STT:lle, että vastuuvaliokuntana toimii ulkoasiainvaliokunta, joka tekee asiasta mietinnön. Lausuntoja antavat ulkoasiainvaliokunnalle muut valiokunnat.
Selonteon käsittely kestänee joitakin viikkoja
Mietinnön valmistumisen jälkeen asia siirtyy takaisin suureen saliin eli uuteen täysistuntoon, joka keskustelun lopuksi hyväksyy eduskunnan selontekoa koskevan kannanoton. Jos kannanoton sisällöksi tehdään mietinnöstä poikkeava kannatettu esitys, kansanedustajat äänestävät siitä. Kannanotto lähetetään valtioneuvostolle tiedoksi eduskunnan kirjelmänä.
Vanhanen arvioi aiemmin STT:lle, että eduskunta käsittelee selontekoa joitakin viikkoja.
Puhemiesneuvosto on asettanut selonteon eduskuntakäsittelyn ajaksi koordinaatioryhmän varmistamaan eri toimijoiden välistä tiedonkulkua. Sen jäseninä ovat kaikkien eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Ryhmää johtaa Vanhanen.
Varsinaisen päätöksen tekee valtionjohto
Varsinaisen päätöksen Natoon hakeutumisesta tekee valtionjohto. Nato-päätös voidaan tehdä nopeastikin, eikä se ole sidottu eduskunnan prosessiin. Nato-käsittelyn osalta ei ole mitään täsmällistä, muodollista mallia.
– Selvää on, että jos Suomi haluaa hakea kansainvälisen järjestön jäseneksi, hallituksen pitää tehdä siitä esitys, ja ennen hallituksen päätöstä, se käsitellään presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa (TP-Utva), Vanhanen sanoi aiemmin STT:lle.
Eduskunnalle on valmius laatia vielä uusi selonteko tai tiedonanto. Hallitus antaisi siinä täsmällisen linjauksen Nato-jäsenyydestä.
– Itse pitäisin todennäköisimpänä muotona selontekoa, josta sitten lopuksi äänestetään eduskunnassa, jos on poikkeavia ehdotuksia, Vanhanen sanoi.
Natossa oma prosessi
Jos Suomi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä, siitä alkaisi monipolvinen prosessi. Sen kulkua avasi aiemmin STT:lle oikeuspäällikkö Kaija Suvanto ulkoministeriön oikeuspalvelusta.
Ensin käytäisiin liittymiskeskustelut. Suomen valmiutta jäsenehdokkaana arvioitaisiin Naton neuvostossa.
Liittymiskeskustelujen jälkeen Suomi vastaisi aiekirjeellä, jolla se vahvistaisi olevansa valmis sitoumuksiin, jotka neuvottelujen aikana on selvitetty. Nato vastaisi kirjeeseen, minkä jälkeen katsottaisiin, että neuvottelut ovat päättyneet.
Suomen liittymispöytäkirja valmisteltaisiin, ja sen allekirjoittaisi Naton 30 jäsenvaltiota Naton neuvostossa. Sen jälkeen Nato-maiden pitäisi hyväksyä Suomen liittymispöytäkirja kansallisten menettelyjensä mukaisesti.
Tämän jälkeen pallo siirtyisi jälleen Suomeen. Valtioneuvosto antaisi hallituksen esityksen eduskunnalle. Se olisi käytännössä Pohjois-Atlantin sopimus, jonka liitteenä on Suomen liittymispöytäkirja. Lopulta presidentti päättäisi, että Suomi liittyy Natoon. Sopimus saatettaisiin lailla ja asetuksella Suomessa voimaan.
Uusimmat
-
06:25
Mikko Rantanen iski jälleen – kiekko pomppi onnekkaasti
-
06:22
Kausiennuste yltää jopa kolmen kuukauden päähän – kuinka luotettavasti sää voidaan tietää?
-
06:13
Konkursseissa syntyi 2000-luvun ennätys, mutta siinä on myös jotain hyvää: "Kuin sade Suomen kesässä"
-
06:02
Näin karuilla välineillä suomalaisten hampaita ennen hoidettiin – yksi toimenpide yhä ennallaan
-
05:55
HIFK:n uusi hankinta suorana: turhautui Tapparan ratkaisuun – eteen tuli valtava muutos
-
05:50
Trump valitsi uudeksi oikeusministerikseen Pam Bondin
-
05:40
Ainakin 60 lasta kaapattuna Suomesta – kaikki tapaukset eivät ehkä paljastu
-
05:38
Kaatunut rekka tukkii Nelostien Heinolassa molempiin suuntiin
-
00:14
Pentagon paljasti uutta tietoa Venäjän ohjuksesta – Putin: "Ei keinoja torjua"
-
23:24
DR: Merikaapelien hajottamisesta epäillyn laivan ankkuri näyttää vaurioituneen
-
22:48
Kehonrakennuslegendan uhrauksilla raju hinta – Ronnie Coleman, 60, julisti, mitä tulee tapahtumaan
-
22:09
Suomen ja Saksan välisen merikaapelin korjaamisesta uutta tietoa
-
21:50
Ville Peltonen käski HIFK:n ”peilin eteen” – näin Liigan kärkijoukkue reagoi
-
21:48
Junaliikenne meni Jarista täysin sekaisin – tällainen tunnelma oli Helsingissä
-
21:39
Vaara ohi Rovaniemellä – rakennus paloi lähellä rautatieasemaa
-
21:38
Sylvester Stallonelta tuju väite Mike Tysonin ja Jake Paulin ottelusta
-
21:30
Kaukojunissa ja lennoissa pahoja myöhästymisiä, sähköttä yli 16 000 – MTV seuraa Jari-myrskyä
-
21:27
Susijengille kuonoon Espoossa – "En usko, että kukaan heittää tahallaan ohi"
-
21:18
Lumelle voi sanoa pian heipat – ennusteessa vihiä jouluviikosta
-
21:15
Laulaja Jippu muistelee omaa TTK-taivaltaan – yksi asia nousi erityisen suureksi haasteeksi
-
Lataa lisää