Urheilumanageri Harri Halme ihmettelee Suomen varovaisia mitalitavoitteita arvokisoissa. Halme peräänkuuluttaa villiä uskoa urheilijoiden unelmiin, mikä voisi tuoda yllättäviäkin onnistumisia.
Esimerkiksi Halme nostaa Suomen jääkiekkomaajoukkueen kevään 2019 yllätysmaailmanmestaruuden. Lähes ilman NHL-pelaajia pelannut ryhmä aloitti turnauksen pienin odotuksia, mutta eteni lopulta maailmanmestaruuteen saakka.
– Väitän, että (joukkueen kapteeni) Marko Anttila ja lätkäjoukkue uskoivat unelmiinsa. Se on yksi urheilun suola, että pitää uskoa itsensä ylittämiseen, Halme sanoo MTV Urheilun haastattelussa.
Tavoitteet korkeammalle
Suomi ei ole asettanut ensi kesän Tokion olympialaisiin mitalitavoitetta, mutta Olympiakomitea linjasi olympiadin mittaiseksi tavoitteeksi aiemmin kymmenen mitalia. Mitaleista kuusi saavutettiin Pyeongchangin talvikisoissa vuonna 2018. Tokiosta mitaleita pitäisi siis saada neljä.
Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki on sanonut muun muassa Keskipohjanmaan haastattelussa, että neljän mitalin saavuttaminen Tokiosta ei ole realistinen tavoite. Lehtimäen mukaan Suomelle voi Tokiosta ennustaa 0–2 mitalia.
Arvio on syntynyt olympiakomitean käyttämän matemaattisen ennusteen pohjalta, joka analysoi tulosten perusteella suomalaisurheilijoiden menestysmahdollisuuksia.
Juuri tuosta keskiarvojen ja tilastojen tutkimisesta Halme ei piittaa. Hänestä Suomen ylivarovaiset arvokisojen mitalitavoitteet ovat seurausta juuri keskivarvoista, jotka eivät jätä sijaa unelmille.
– Eivät Paavo Nurmi Games, viime kevään jääkiekon maailmanmestaruus tai Pekka Koskelan maailmanennätykset pikaluistelussa olisi syntyneet vain keskiarvoja tai tilastoja tutkimalla, Halme sanoo.
– Meidän täytyy uskoa Topi Raitaseen ja A-P Liukkoseen ja muihin sinne (Tokioon) lähteviin urheilijoihin. Jos heidän tavoitteensa listattaisiin, meillä olisi kahdeksan mitalin tavoite. Se ei ole realismia, mutta täytyy uskaltaa uskoa villisti unelmiimme.