Voimakkaasti velkaantunutta Suomen taloutta on todennäköisesti kohennettava myös menoleikkauksilla, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.).
Lue myös: Pääministeri Sanna Marin: Budjettiriihi saattaa venyä kolmipäiväiseksi – "Poikkeuksellisen hankalia asioita"
Sopeutuksista päättämisen aika ei hänen mukaansa ole kuitenkaan vielä ensi viikon budjettiriihessä. Marin avasi valmistautumista poikkeuksellisen vaikeaan budjettiriiheen tnään Politiikan toimittajien tilaisuudessa.
– Tulevina vuosina emme voi välttyä siltä, että myös jonkinlaisia sopeutustoimia olisi edessä, johtuen siitä, että Suomi kuten lukuisat muutkin maat ovat velkaantuneet erittäin voimakkaasti, Marin sanoi.
Päätöksiä tehdään hänen mukaansa kun "suhdannetilanne oikenee".
Hallitus neuvottelee alkuviikosta ensi vuoden budjetista, minkä lisäksi sen odotetaan sopivan työllisyyttä lisäävistä uudistuksista. Marin kertoo, että budjettiriihessä tehdään päätöksiä 30 000 työllisen osalta ja luodaan näkymä siitä, miten päätökset konkretisoituvat.
Samalla päätetään Marinin mukaan siitä, kuinka paljon työllisyystavoitetta nostetaan aiemmin sovitusta 60 000 työllisestä.
Koronapandemian varjossa pidettävä hallituksen neuvottelu saattaa venyä suunniteltua pidemmäksi. Marin kertoi varanneensa kalenteristaan aikaa myös keskiviikoksi maanantain ja tiistain ohella.
Koronatoimet voisivat ylittää kehyksen
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on pitänyt esillä sitä, että sovittuun menokehykseen pitäisi palata jo ensi vuonna.
Marin on samoilla linjoilla, mutta jättäisi liikkumavaraa koronamenoihin. Hänen mukaansa koronan välittömät kustannukset, esimerkiksi testauksen kustannukset, eivät todennäköisesti mahdu sovitun kehyksen sisään ensi vuonnakaan.
– Muilta osin kehyksessä on syytä pysyä.
– Pidän tärkeänä, että meillä on uskottava talouspolitiikka ja uskottava kehyssääntö, mistä on syytä pitää kiinni.
Tiedot Kaipolan kannattavuudesta palkansaajaliikkeeltä ja suoraan tehtaalta
Yritysten ja viennin tukeminen koronakriisin keskellä kuuluu budjettiriihen keskeisiin teemoihin.
Marinilta kysyttiin tiistaina myös hänen kiivaista kommenteistaan liittyen UPM:n Kaipolan-tehtaan sulkemiseen. Marin arvosteli paperitehtaan lakkautuspäätöstä toissa viikonloppuna Ylen Ykkösaamun haastattelussa kysyen, oliko juuri nyt tarpeen lakkauttaa kannattava tehdas. Tämä herätti paljon keskustelua, mutta myös ihmettelyä siitä, mistä Marin on tiedot saanut, sillä UPM ei ole jakanut tällaista tehdaskohtaista tietoa julkisuuteen.
– Ne perustuvat palkansaajaliikkeeltä saatuihin tietoihin ja myös suoraan tehtaalta saatuihin tietoihin. Olen myös kysynyt UPM:n edustajalta Jämsässä tätä kokonaisuutta, ja hänkään ei kiistänyt sitä, etteikö tehdas olisi ollut kannattava, Marin sanoi politiikan toimittajille.