Valtiovarainministeriö neuvottelee tänään ja huomenna omasta ehdotuksestaan Suomen ensi vuoden budjetiksi. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan koronatilanteen hoito on "mitä suurimmissa määrin" myös talouspolitiikkaa.
Valtiovarainministeriön budjettiehdotus toimii pohjana hallituksen budjettiriihelle syyskuun puolivälissä.
Nyt Vanhasen johdolla laaditaan ehdotusta, joka palaa hallituksen itselleen määrittelemiin kehysraameihin koronakevään täysin poikkeuksellisen rahankäytön jälkeen.
– Se on meidän vakava viestimme markkinoille siitä, että Suomi toimii kurinalaisesti kriisistä huolimatta, ja niin nopeasti kuin tämän epidemian jälkeen on mahdollista palata, ensi vuonna, palataan kehykseen noudattamiseen, Vanhanen sanoi ennen neuvottelujen alkua.
– Se on pitkäjänteisyydestä ja luotettavuudesta kertova viesti markkinoille.
Luottamus on perusedellytys investoinneille, joita Suomi nyt Vanhasen mukaan tarvitsee.
– Valitettavasti nyt on aika paljon sumua ilmassa. Meidän pitää tehdä kansallisesti sen minkä pystymme, Vanhanen totesi.
Metsäteollisuuden toive ei toteudu
Suomen talouden kivijalka, vientiteollisuus, on kärsinyt koronapandemiasta pahasti.
Tilauksien määrä oli kesäkuussa liki 12 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Erityisen pahasti iskua on ottanut paperi- ja kartonkiteollisuus.
Työnantajajärjestö Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen toivoi eilen MTV Uutisten haastattelussa hallitukselta vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantamista esimerkiksi energian ja polttoaineen verotusta keventämällä.
Vanhasen mukaan teollisuuden kilpailukyky on otettava huomioon. Ainakaan polttoöljyn osalta veronalennuksista ei kuitenkaan kannata edes haaveilla.
– Jos kyse on fossiilisista polttoaineista, niin ei varmasti. Työ ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ei ole muuttunut mihinkään.
Neuvotteluissa tullaan kuitenkin Vanhasen mukaan puntaroimaan hallitusohjelmaankin kirjattua teollisuuden sähköverotuksen alennusta.
Rahahanat eivät kiristy rajusti
Muista veropäätöksistä Vanhanen on jo aiemmin kertonut, että syyskuun budjettiriihessä tehdään päätös mahdollisesta alkoholiveron korotuksesta.
Lisäksi esille saattaa nousta hallitusohjelman kirjaus työmatkaliikennettä koskevien työsuhde-etujen verotuksesta.
Mahdolliset veronkorotukset ovat Vanhasen mukaan kokoluokaltaan "marginaalisia".
Luvassa on Vanhasen aiempien lausuntojen mukaan elvyttävä, ei rajusti rahahanoja kiristävä budjetti. Eri ministeriöt ovat koronatilanteesta huolimatta esittäneet silti niin paljon menoesityksiä, että valtiovarainministeriön neuvotteluissa joudutaan pohtimaan, mitkä esitykset on mahdollista toteuttaa. Tämä on normaali osa jokavuotista budjetinlaadintaa.
Varsinaisen muotonsa budjetti saa 14. ja 15. syyskuuta hallituksen budjettiriihessä.
Valmisteluprosessissa on tänä vuonna uudistus. Aiemmin valtiovarainministeri on käynyt kunkin ministerin kanssa erikseen neuvottelut valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen jälkeen.
Tänä vuonna neuvottelukierroksen korvaa koko hallituksen yhteinen keskustelu, joka järjestetään 25. elokuuta. Tuolloin eri ministerit pääsevät keskustelemaan omien alojensa rahakysymyksistä yhdellä kertaa.
"Eilinen varmastikin herätti"
Viime lauantaina Pohjois-Makedoniasta saapui Turkuun lentokone, jonka 158:stä matkustajista 26:llä oli koronavirustartunta. Lukema nousi maanantaina ilmoitetusta kahdella tiistaina.
Vanhanen vetosi kansalaisiin ja sanoi epidemian hoidon olevan "mitä suurimmissa määrin" myös talouspolitiikkaa.
– Tässä ilmapiirissä on kieltämättä ongelmia. Luulen, että eilinen varmastikin herätti sekä suomalaisia että myös muita viranomaisia näkemään sen, että yhtäkkiä yhdessä lentokoneessa saattaa olla näin paljon tautitapauksia, Vanhanen kommentoi.
Yleisellä ilmapiirillä on Vanhasen mukaan taloudellisesti selkeästi enemmän merkitystä kuin uusien vaikkapa rajavalvontaan liittyvien käytäntöjen hintalapuilla.
– Se, mitä erilaiset järjestelyt maksavat, on pientä verrattuna siihen, mitä niillä voidaan saavuttaa, Vanhanen sanoi.