Tuore taloustieteen nobelisti Bengt Holmström juhli eilistä suurta uutista italialaisessa ravintolassa kotikaupungissaan Bostonissa. Lähiravintola halusi kestittää Holmströmiä ja tarjosivat he ruokien lisäksi hänelle myös pullon sampanjaa.
– Enää ei tarvitse nipistää, alan uskoa, että Nobel todella tapahtui, talousnobelisti Bengt Holmström nauraa MTV Uutisten haastattelussa Bostonissa.
Arvostetun Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) professorin palkinnon taustalla on hänen tutkimuksensa muun muassa sopimusteorioista ja kannustimista. Holmström korostaa, että talouden parantamiseksi hän tarkastelisi myös Suomen yritysjohtajien bonussopimuksia.
– Kyllä ihmiset tekevät töitä eikä heidän tarvitse välttämättä saada bonuksia. Se on hyvin usein liian vahva kannustin.
Holmströmin mukaan harva ymmärtää kannustimien seurauksia tai koko järjestelmää. Hänen mukaansa pitäisikin punnita, annetaanko kannustimia joillekin ryhmille lainkaan, jotta järjestelmä ei loisi epätasapainoa.
”Ay-liikkeiden valta iso norsu”
Kannustinjärjestelmän lisäksi Holmström vähentäisi ammattiyhdistysliikkeiden valtaa.
– Mielestäni iso norsu Suomessa on työmarkkinat ja ay-liikkeiden vaikutusvalta. Ay-liikkeet pitävät vanhasta kiinni ja se on sinänsä ymmärrettävää, mutta kyllä ne tulevat murenemaan itsestään. Kysymys on vain siitä, kuinka nopeasti.
– Liittojen aika on siinä mielessä ohi, koska tulee niin paljon uudenlaisia työpaikkoja ja ammatin merkitys vähenee ja työnkuva muuttuu.
Esimerkiksi Holmström nostaa häntä haastattelevan toimittajan työn.
– Sinäkin olet moniosaajana täällä, sillä toimitat, mutta myös kuvaat ja edioit. Ennen vanhaa täällä olisi ollut 1–2 henkilöä sinua auttamassa. Mutta nyt sinä edustat useampaa ammattiryhmää.
”Trump voisi aloittaa jopa sodan”
Yhdysvalloissa arvostetun uransa luonut Holmström seuraa muiden mukana maassa käynnissä olevia presidentinvaaleja. Donald Trumpin arvaamattomuus nobelistia huolettaa.
– Jos suoraan sanon, niin kyllä hänen arvaamattomuutensa ja tempperamenttinsa ihmetyttävät, jos sanoo ihan suoraan.
Holmström valitsisikin ehdokaskaksikosta Hillary Clintonin presidentiksi.
– Yhdysvalloissahan sisäpolitiikkahan voisi Trumpista huolimatta toimia, koska kongressi tekee niin paljon. Ulkopolitiikassa presidentti on hyvin vahva. Trump voisi aloittaa jopa sotia ennen kuin kukaan ehtisi pysäyttää.
– Totta kai jossain vaiheessa hänen täytyy saada hyväksyntä sodalle, mutta se voisi olla jo liian myöhäistä.
Nobel-palkinnosta huolimatta Holmströmilla ei ole aikaa lomailla. Päinvastoin hänellä on nyt enemmän töitä Nobel-palkinnon myötä, minkä lisäksi hän jatkaa tutkimustyötään kuin tähän asti.