Kauppalehti vieraili Donald Trumpin vaalitilaisuudessa Etelä-Carolinassa. Lue alta reportaasi paikan päältä.
Dale Hughes on pystyttänyt kojunsa aamuseitsemältä Etelä-Carolinan Charlestonin Coliseum-areenan parkkipaikan kylkeen. Seuranaan hänellä on toistakymmentä muuta kojumyyjää, jotka kaikki kaupittelevat Yhdysvaltain presidentin naamalla tavaraa.
Yhdessä pinssissä lukee ”Fuck your feelings”. T-paita, jossa presidentti on keskisormet pystyssä huutamassa ”Impeach this”, maksaa kaksikymmentä dollaria. Se on kuulemma yksi suosituimmista tuotteista. Myös vanhat kunnon ”Make America Great Again” -lippalakit menevät kuumille kiville.
Samat tavaramyyjät seuraavat presidenttiä hänen kaikkiin vaalitilaisuuksiinsa, joita on vuoden sisällä ollut jo 30. Tänä vuonna myyjät ovat pakanneet tavarat autoihin jo kymmenen kertaa.
Hughes sanoo uskovansa presidenttiin, koska hän tuo töitä Yhdysvaltoihin.
Festivaali, jossa on vain yksi esiintyjä
Parkkipaikalla on noin 10 000 ihmistä jonottamassa sisälle Coliseumiin, vaikka Air Force One ei ole edes laskeutunut osavaltioon. Vaalitilaisuuden alkuun on vielä viisi tuntia ja kaiuttimista soi kampanjan soittolista.
Mick Jagger laulaa, että hänen kanssaan ei kannata leikkiä, koska sitten leikkii tulella.
Kyseessä on festivaalit, joissa on vain yksi esiintyjä. Kaikki on show’ta, jollaista yksikään demokraattiehdokas ei tarjoa kannattajilleen. On hattuja, lippiksiä, viittoja, oluita, pinssejä,
Jokainen halukas ei mahdu 13 000 paikkaiseen Coliseumiin sisälle, joten ihmiset vuokraavat Hughesilta ja hänen kollegoiltaan tuoleja asettuakseen valtavan näytön eteen.
Jono nytkähtää eteenpäin ja ihmisiä aletaan ottaa sisään. Mikeksi esiintyvä mies ei kuitenkaan liikahda, vaan hän aikoo katsoa tilaisuuden parkkipaikalta käsin. Päässään Mikella on tuttu punainen lippalakki.
– Edellisen neljän vuoden aikana tuloni ovat kasvaneet esimerkiksi verouudistuksen myötä. Ihmisillä on enemmän töitä ja tunnusluvut osoittavat ylöspäin. Nyt toki markkinat ovat menneet alaspäin koronaviruksen takia, mutta kyllä se siitä vielä nousee.
– En tiedä, mitä demokraatit ajavat. Heidän viestintä on hyvin epäselvä, eivätkä he puhu kuin jostain ilmastonmuutoksesta. Ei heillä ole mitään muuta viestiä kuin että me olemme typeryksiä.
Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu olisi kuitenkin tiedemaailman mukaan äärimmäisen tärkeää, koska maapallo uhkaa tuhoutua nykyisten päästöjen kanssa.
– En usko siihen.
Yhdysvaltain talous kasvanut kymmenen vuotta
Mike on monelta osin oikeassa.
Yhdysvaltain talous on voinut edellisen neljän vuoden aikana hyvin. Vuonna 2019 kasvuprosentti oli 2,3 ja työttömyysprosentti lähes ennätysalhainen 3,6 prosenttia. Vuoden 2017 tammikuun jälkeen Yhdysvaltoihin on luotu lähes seitsemän miljoonaa uutta työpaikkaa.
Keskipalkat nousivat viime vuonna 3,1 prosenttia. Osakemarkkinat ovat nousseet kerta toisensa jälkeen uusiin huippuihin.
Historiallisen kovaa kasvua se ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi vuoden 2014 toisella neljänneksellä talous kasvoi 5,5 prosentin vauhtia. Myös palkat nousivat kovempaa tahtia vuoden 2009 jälkeen. Työpaikkojakin luotiin kuukausittain ajoittain enemmän ennen vuotta 2017.
Oikeammin voisi sanoa, että Yhdysvaltain talous on kasvanut jo kymmenen vuotta, mihin edelliset neljä ovat olleet hyviä lisävuosia.
Tunnelmaa kuin Aira Samulinin syntymäpäivillä
Monesti mediasta voi lukea rivien välistä, kuinka Yhdysvaltain presidentti on hirviö ja hänen kannattajansa valkoista ylivaltaa kannattavia asehulluja. Ainakin Charlestoniin kokoontunut väki on kuitenkin suomalaiseen makuun poikkeuksellisen hyväkäytöksistä.
Tunnelma on kuin Aira Samulinin syntymäpäivillä. Kaikki hymyilevät, kannustavat toisiaan ja tervehtivät tuntemattomia ohikulkijoita.
Politiikkaa ei vierasteta, eikä omien mielipiteiden haastamisesta suututa.
– Onko teillä kommunismi?, Matthew Stewart, 33, kysyy mutusteltuaan hetken Suomen paikkaa maapallolla.
Saatuaan poukkoilevan ei-vastauksen Stewart sanoo ihmettelevänsä, miten Yhdysvaltoihin on pesiytynyt Bernie Sandersin muodossa sosialismin ihailua. Se on kuulemma hyvin kaukana Yhdysvaltojen ihanteesta, jossa ihminen voi pärjätä yrittämällä.
Kenestä tahansa pitäisi töitä tekemällä tulla mitä vain, eikä laiskottelusta pitäisi palkita.
"Miljardöörit hoitavat oman osuutensa"
Sandersin mukaan eriarvoisuus on yksi Yhdysvaltain suurimpia ongelmia. Maalitaululla ovat varsinkin Yhdysvaltain miljardöörit, jotka maksavat jättituloistaan liittovaltion veroa vain noin 25 prosenttia, kun esimerkiksi 75 000 dollarin ansiotuloilla liittovaltion vero on noin 20 prosenttia.
Stewartin mukaan miljardöörit kyllä hoitavat oman osuutensa.
– He vain ovat parempia rahan kanssa kuin me muut.
Tuholaistorjujana työskentelevä Stewart tietää jo, kuka hänen ehdokkaansa on ensi syksyn vaaleissa. Se ei ole kuulemma kukaan demokraateista, joilla ei tunnu olevan mitään selkeää agendaa. Stewart antaa arvoa Barack Obamalle, jonka aikana hän meni kouluun.
– Nyt ehdolla olevat demokraatit ovat pelkkiä klovneja. Tiedän, että ilmasto muuttuu, mutta uskon sen olevan syklistä. Voi olla myös, että olen väärässä, mutta näin olen lukenut.
Työläisenä Stewart on kuulemma tienannut paljon paremmin pitkälti verouudistuksen myötä. Siksi hän tietää ehdokkaansa.
Verouudistus oli taloudelle piristysruiske
Vuonna 2018 voimaan tullut verouudistus on Charlestonissa suuri ylpeys. Kaikki sanovat sen olleen edellisen neljän vuoden paras henkilökohtainen muutos.
Yhteisöverokantaa useita prosentteja laskenut lakimuutos oli ollut pitkään republikaanien listoilla, mutta vasta vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen puolue sai runnottua sen läpi.
Uudistus olikin taloudelle suuri piristysruiske. Yritykset investoivat hurjasti vuoden 2018 aikana palkkaamalla työntekijöitä ja avaamalla konttoreita. Investoinnit hidastuivat kuitenkin merkittävästi varsinkin kauppasodan myötä.
Lopulta verouudistus koski enemmän kotitalouksia, vaikka tämä viesti ei mennytkään kovin onnistuneesti läpi yhdysvaltalaisessa mediassa.
Tax Policy Centerin viime vuonna julkistettujen tilastojen mukaan yhdysvaltalaiset eivät todennäköisesti edes tiedä verojensa vähentyneen verouudistuksen myötä. Howard Gleckman Tax Policy Centeristä kommentoi tuolloin muun muassa New York Timesille, että demokraatit saivat mediassa hyvin läpi republikaanien uudistuksen vastaisen viestinsä.
Esimerkiksi 30 000–50 000 dollaria vuodessa tienaavista kotitalouksista peräti 69,1 prosentin veroprosenttia laskettiin, vaikka vain 36,1 prosenttia tiedosti verojensa vähentyneen.
Leikkaukset koskivat enemmän hyvätuloisia, kun yli 100 000 dollaria vuodessa tienaavista kotitalouksista peräti 89,5 prosentin veroja laskettiin. Heistä vain 46,4 prosenttia tiesi asiasta kysyttäessä.
Parhaiten omista veroistaan oli perillä alle 30 000 dollaria vuodessa tienaavat kotitaloudet, joista 32,1 prosentin veroja pienennettiin, mutta 30 prosenttia oli asiasta tietoinen.
Monet yhdysvaltalaiset eivät yksinkertaisesti huomanneet käytettävissä olevien tulojensa lisääntyneen. Se tiukasta taloudenpidosta.
Uudistuksen loppulaskua ei kuitenkaan tiedetä. Demokraattien mukaan Yhdysvaltain verokirstun pienenee kymmenen vuoden aikana 1,9 biljoonaa dollaria.
Tätä on mahdotonta vielä laskea.
"Nyt me teemme sen uudestaan!"
Vaalitilaisuus alkaa ja valtava näyttö suhahtaa päälle, kun lavalle vyörytetään republikaanien paikallispoliitikoita tukemaan presidenttiä.
Tunnelma muuttuu samalla ja sykkeet nousevat.
– Etelä-Carolinan työttömyys menee alas, alas, alas ja sotilasmenot menevät ylös, ylös, ylös! Eikö ole mahtavaa! Kiitos kuuluu teille!”
– Muistatteko liberaalien itkun vuonna 2016? Muistatteko? Se oli kaunista. Muistan, missä olin. Minä olin katsomassa CNN:ää ja nautin. Minä nautin! Nyt me teemme sen uudestaan!
Ihmiset nyökkäilevät ja kippistelevät juomiaan. Valtaosa heistä on valkoisia yli 50-vuotiaita, joiden äänestysprosentti oli vuonna 2016 valtakunnan korkein.
Monet paikalla olevat sanovat kokevansa, että heidän asiansa ei ole kuitenkaan demokraattien tai maltillisten republikaanien prioriteettilistoilla.
"Krisytityt arvot ovat uhan alla"
Vapaaehtoisena vaalityöntekijänä ihmisiä opastava Lisa Quinn sanoo olevansa uskovainen, joka ei voisi koskaan äänestää demokraattia, koska se ei olisi kristityn ihmisen teko.
– Olemme unohtamassa jumalan arjestamme. Kristityt arvot ovat uhan alla.
Samaa sanoo myös Stewart, joka haluaisi jumalan sanaa enemmän kouluihin. Nyt se on kuulemma katoamassa.
Mutta eikö Yhdysvalloissakin asu kaikkia maailman uskontoja? Mikä olisi se jumala josta pitäisi puhua enemmän?
– Se on vaikea kysymys, Stewart sanoo ja lisää, että Yhdysvallat on tällä hetkellä monelta osin monimutkainen valtio. Kaikki tuntuvat olevan toisiaan vastaan.
Yksi syypää vastakkainasetteluun on nykyinen presidentti, joka on muun muassa kutsunut mediaa kansan viholliseksi ja poliittisia vastustajiaan hyvin monella ja tarttuvalla haukkumanimellä. Stewart näkee poliittisen epäkorrektiuden kuitenkin hyväksi asiaksi.
– Onhan presidentti rauhoittunut viime vuosina. On kuitenkin hienoa, että hän ei suostu käyttäytymään sillä tavalla kuin muut haluaisivat hänen käyttäytyvän.
Quinnin mukaan presidentti ei suustaan ole niin paha kuin sanotaan, eikä varsinkaan rasisti kuten monet väittävät. Tästä on todisteina muun muassa mustien ja latinojen historian alhaisimmat työllisyystilastot.
Kaikki ihmiset kuitenkin myöntävät, että tilanne on poikkeuksellinen. Presidentin käytös ei ole ollut perinteistä. Eräs sanoo hänen olevan ”kusipää, mutta hyvä presidentti”. Sellaisen kanssa on kuulemma hyvä olla samalla puolella.
– Ja onhan Yhdysvallat nyt ottanut paikkansa maailmantalouden johtajana. Hän auttaa samalla myös muita valtioita, Quinn sanoo.
"Barron Trump tulee olemaan Yhdysvaltain viimeinen presidentti"
Kauppasota käy esimerkiksi.
Maailma menee aina eteenpäin ja kauneinkin kukka kuihtuu. Vuosi 2024 tulee nopeasti ja silloin republikaaneilla pitää olla uusi kuningas, koska Yhdysvalloissa presidenttien valtakaudet on rajoitettu kahteen. Monet sanovat, että Mike Pence voisi olla hyvä vaihtoehto, mutta hänestä ei tiedetä vielä tarpeeksi.
Yhdestä sukunimestä kuitenkin tiedetään tarvittava.
– Minä uskon, että [13-vuotias] Barron Trump on Yhdysvaltain viimeinen presidentti. En tiedä, voisiko hänen Ivanka-siskonsa olla sitä ennen, Stewart täräyttää.
Viimeinen?
– Niin. Katso, miten maailma menee nyt eteenpäin. Kuka tietää, mitä tässä tapahtuu.
Uskotko, että Yhdysvallat on sisällissodan partaalla?
– En. Tai, en tiedä. Kovasti ihmiset ovat nyt omilla puolillaan.
Lisa Quinn uskoo, että seuraava presidentti on nykyisen poika. Se olisi kuulemma luontevaa.
– Junior. Hänellä voisi olla kaikki vaadittavat ominaisuudet pitää ihmiset yhdessä. Ainakin hän on oppinut parhaimmalta.
Kuulostaa jokseenkin monarkistiselta ajattelulta. Quinnin mukaan se ei kuitenkaan ole sitä.
– Jos me äänestämme häntä, niin hän on kansan valinta.
Samalla kaiuttimissa varaudutaan tulevaisuuteen. Lavalla oleva nainen varoittaa ihmisiä supersuositusta newyorkilaisesta Alexandria Ocasio-Cortezista, jota pidetään demokraattien mahdollisena presidenttiehdokkaana vuonna 2024.
– Hän on hullu! Hän kuvittelee, että työllisyyden nousu johtuu siitä, että ihmiset tekevät kahta työtä. Eikö hän ole hullu!
Päätähti saapuu areenalle
Ilta pimenee. Paikallispoliitikot ovat poistuneet lavalta ja areenan sisällä yli kymmenentuhatta ihmistä seisoo hiljaa kuuntelemassa, kun soittolistalta soi Burton Cummingsin vuoden 1976 hittikappale You Ain’t Seen Nothing Yet.
Ulkona noin sata ihmistä istuvat, katsovat näyttöä ja jatkavat hymyilyään. Yhtäkkiä kaikki kääntyvät katsomaan taivaalle, kun valtava Air Force One laskeutuu kolmen kilometrin päähän sijaitsevalle lentoasemalle.
Alkaa tuskaisa odotus, jota taustoittavat muun muassa Eye of The Tiger, Simply the Best, God Bless the USA ja In the Air Tonight.
Hiljalleen helikopteri alkaa kaarrella alueen yläpuolelle, parkkipaikan ympäröivien talojen katoilla tarkka-ampujat asettuvat asemiinsa ja hätävilkkujen meri ympäröi aluetta.
Kaiuttimissa soi Frank Sinatran My Way.
Donald Trump astuu lavalle ja ihmiset alkavat huutaa.