Yli 2 miljoona suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä. Osalle taloyhtiön toiminta on tuttua, mutta joillekin yhtiön toimintatavat ovat täyttä hepreaa.
Taloyhtiöasumiseen pätevät eri pelisäännöt kuin omakotiasumiseen. Kun osakas ostaa asunnon taloyhtiöstä, hän saa kaupan päälle joukon oikeuksia ja velvollisuuksia vastikkeenmaksusta asunnon huolelliseen hoitoon. Osakkailla herää usein kysymyksiä taloyhtiössä asumiseen ja yhtiön toimintaan liittyen.
– Osakkaita askarruttavat tavallisimmin huoneiston kunnossapitovastuut, osakkaan remontit sekä taloyhtiön korjaushankkeet, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaassa lakimiehenä työskentelevä Katriina Sarekoski.
Sarekoskelta on juuri ilmestynyt kirja, Sata ja yksi kysymystä taloyhtiöstä (Kiinteistöalan Kustannus Oy), jossa vastataan yleisimpiin osakkaiden taloyhtiöaiheisiin kysymyksiin.
Kirjeidea syntyi työn tuoksinassa.
– Olen saanut työssäni Kiinteistöliitto Uusimaalla ja aiemmin Suomen Vuokranantajissa hyvän käytännön tuntuman siihen, mitä taloyhtiöihin ja asumiseen liittyviä asioita kysytään eniten. Halusin kirjoittaa aiheesta käytännön oppaan, sillä sellaiselle selvästi on kysyntää, Sarekoski selvittää.
Osakkaan kannattaa perehtyä oikeuksiinsa ja velvollisuuksiinsa
Vaikka iso osa suomalaisista asuu taloyhtiössä, kaikille ei ole selvää, mitä taloyhtiössä asuminen ja osakkeiden omistaminen tarkoittaa. Taloyhtiöiden osakkaat eivät välttämättä tunne oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan. Sarekosken mukaan esimerkiksi yhtiökokouksia pidetään yhdentekevinä, vaikka todellisuudessa juuri yhtiökokouksessa osakas pääsee osallistumaan taloyhtiön päätöksentekoon.
Toisinaan osakkailla on suoranaisia väärinkäsityksiä asumiseen ja taloyhtiön toimintaan liittyvistä asioista. Osa osakkaista jopa luulee, että he omistavat osakkeiden sijaan osan rakennuksesta ja voivat siten asua huoneistossa kuin omakotitalossa, lain ja yhtiöjärjestyksen määräyksistä ja muista osakkaista piittaamatta.
– Tällöin osakas voi virheellisesti esimerkiksi luulla, että hänellä on oikeus tehdä millaisia remontteja tahansa ilman lupaa ja yhtiölle ilmoittamatta, Sarekoski kertoo.
Yhteiselo sujuu taloyhtiössä paremmin, kun kaikki tuntevat perusasiat ja pelisäännöt. Omien oikeuksien ja taloyhtiön asioiden pitäisi kiinnostaa jokaista myös siksi, että asunto on merkittävä sijoitus. Monilla suurin osa omaisuudesta on kiinni juuri asunnossa.
– Kannattaa selvittää omat oikeudet ja velvollisuudet – esimerkiksi mitä huoneiston hallintaoikeus tarkoittaa, miten vastikkeenmaksuvelvollisuus määräytyy ja mitä remontteihin liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia osakkaalla on. Myös yhtiöjärjestykseen sekä taloyhtiön päätöksentekoon on hyvä perehtyä, Sarekoski sanoo.
Lähde: Kiinteistöalan kustannus Oy