Taloyhtiössä vastikkeet nousivat rajusti. Asia eteni kuluttajariitalautakuntaan.
Riita vastikkeiden noususta eteni kuluttajariitalautakuntaan. Vantaalaisen taloyhtiön asukkaat hakivat hyvitystä, koska vastikkeet olivat heidän mukaansa nousseet liikaa.
Lue myös: Asiakas solmi määräaikaisen sähkösopimuksen väärillä hinnoilla – "Kuluttajan olisi tullut ymmärtää"
2,5 euroa nostettiinkin 4,95 euroon
Lautakunnassa käsiteltiin sekä sitä, ovatko asuntojen ostajat tehneet perustajaosakkaalle virheilmoituksen eli reklamaation oikea-aikaisesti, että sitä, onko kaupan kohteissa taloudellinen virhe.
Asukkaat pääsivät muuttamaan asuntoihinsa lokakuussa 2018.
– Hakijat ovat vedonneet taloudellisena virheenä siihen, että perustajaosakas oli ennen kauppaa ilmoittanut hoitovastikkeen suuruudeksi 2,5 euroa/m2/kk, vaikka kevään 2020 yhtiökokouksessa vastike oli nostettava tätä selvästi suuremmaksi eli 4,95 euroon asuinneliötä kohden kuukaudessa, Kuluttajariitalautakunnan päätöksessä kuvaillaan.
Hinnanalennusvaatimus koski 52 332 euroa eli ilmoitetun ja toteutuneen hoitovastikkeen välistä erotusta kymmeneltä vuodelta.
Lue myös: Vuokralaisen koirat pilasivat lattian, eikä vuokranantaja palauttanut vakuutta – tätä mieltä oli kuluttajariitalautakunta
"Ero arvioidun ja toteutuneen hoitovastikkeen välillä oli 98 prosenttia"
Hakijoiden mukaan asunnon markkinoinnissa mainittu vastikearvio olisi voitu oikaista jo vuonna 2018, sillä "jo ennen taloyhtiön valmistumista tehtyjen sopimuksien perusteella oli ilmeistä, että 2,50 euroa asuinneliöltä kuukaudessa ei tule riittämään".
Tarve nostaa vastiketta ei hakijoiden mukaan siis aiheutunut ennakoimattomista menoista, vaan siitä, että taloussuunnitelman luvut oli alimitoitettu.
– Nyt ero arvioidun ja toteutuneen hoitovastikkeen välillä oli 98 prosenttia, he toteavat.
Lue myös: Ostettu auto olikin väitettyä vanhempi – Kuluttajariitalautakunta suositti roimaa alennusta
Perustajaosakkaan mukaan reklamaatiota aiheesta ei tehty kohtuullisessa ajassa. Hänen mukaansa hoitovastikearvio myös tehtiin asianmukaisesti, mutta koska asunto-osakeyhtiössä on vain neljä huoneistoa, vähäinenkin yllättävä lisäkustannus voi vaikuttaa hoitovastikkeeseen voimakkaasti.
Näin suositti kuluttajariitalautakunta
Virhe oli havaittu 2020 keväällä, kun asunto-osakeyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa oli päätetty selvästi aiempaa korkeammasta hoitovastikkeesta. Reklamaatioita aiheesta asukkaat kuitenkin tekivät vasta syyskuun ja joulukuun aikana vuonna 2021.
– Kohtuullisena reklamaatioaikana pääsääntöisesti pidetty enintään kuutta kuukautta siitä, kun ostaja on havainnut virheen tai hänen olisi se pitänyt havaita, päätöksessä kuvaillaan.
Kuluttajariitalautakunta ei tästä syystä suosittanutkaan hyvitystä.
– Koska virheen havaitsemisen ja reklamaation välillä on molemmissa tapauksissa kulunut aikaa yli vuoden verran, jokaisen hakijan on katsottava menettäneen oikeuden vedota virheeseen.
Kuluttajariitalautakunnan päätökset ovat suosituksia.
Lue myös:
Asiakas meni tamperelaishotelliin, eikä sauna ollutkaan päällä – vaati hyvitystä
Äidin ja kehitysvammaisen pojan matka vuokra-autolla tyssäsi varoitusvaloon – yritys ei suostunut korvaamaan taksikuluja
Katso myös: Millaisista asioista naapurit tyypillisesti riitelevät?
2:29Mitkä ovat tyypillisiä riidanaiheita naapureiden kesken?
Lähde: Kuluttajariitalautakunnan päätös D/5075/41/2021