Oletko miettinyt miltä kuulostaa, kun alligaattori imppaa heliumia? Tutkijat ovat nyt selvittäneet tämänkin, ja voittaneet löydöksellään Nobelin hassuttelupalkinnon.
Kansainvälisen tutkijaryhmän tutkimus ”Kiinalainen alligaattori heliumissa: formantit äänitaajuudet krokotiilieläimellä” voitti torstaina Nobelin palkinnon "parhaasta akustiikasta".
Kyseessä on satiirinen hassuttelupalkinto, joka myönnetään vuosittain huvittavalle tieteelliselle tutkimukselle.
Palkinnon saanut tutkimus on todellisuudessa osa aitoa, vakavamielistä tutkimusta alligaattorien kommunikointitavoista.
– Kysymyksemme oli, resonoiko alligaattorien ääntöväylä samalla tavalla kuin ihmisten. Ääni kulkee heliumia nopeammin, joten ilman liike vaikuttaa lyhyemmältä ja tekee äänestä korkeamman, tutkimusryhmän biologi Tecumseh Fitch selittää.
Ääntöväylällä tarkoitetaan osaa ihmisen tai eläimen puhe-elimistön osaa, jossa ääni suodattuu eli artikulaatio tapahtuu. Ihmisillä se tapahtuu äänihuulten ja huulten välissä.
– Joten jos hengität heliumia ja äänentaajuus nousee, se osoittaa, että ääni resonoi, Fitch summaa.
Alligaattori laitettiin siis hengittämään heliumia ja tutkijat nauhoittivat äänen, joka kuulostaa hieman röyhtäykseltä. Alligaattoria ei vahingoitettu tutkimuksessa, eikä heliumin hengittämisestä ole sille harmia.
Alligaattorin ääni siis resonoi, mutta tutkijat eivät vielä tiedä miksi. Se saattaa viestiä lajikumppaneille ääntelijän kokoa, koska se on merkittävä tekijä alligaattorien reviirijaossa.
Voit kuunnella alligaattorin ääntä heliumin vaikutuksen alaisena yllä olevalta videolta.