Afrikan Tähden 70-vuotisjuhlapainoksen suunnitellut kuvataitelija Matti Pikkujämsä korvasi valkoihoiset rosvot panttereilla. Tiedotustilaisuudessa hän sanoi, että uudistuksen taustalla on pyrkimys yhdenmukaisuuteen.
Jokaisen suomalaisen tuntema lautapeli Afrikan Tähti täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi klassikkopeli saa erikoispainoksen, jonka uudistukset ovat ehtineet jo herättää pienimuotoisen kohun. Ihmisrosvot nimittäin korvataan varastelevilla kissapedoilla.
Kuvataitelija Matti Pikkujämsän suunnittelemassa juhlapainoksessa rosvonappulaan on painettu pantteri, jonka päässä on hattu ja naamalla huivi.
Afrikan Tähden juhlapainoksessa rosvon roolissa on pantteri. Kuva: Martinex.Martinex
Tarkoitus olla yhdenmukainen
Rosvot ovat olennainen osa Afrikan Tähti -lautapeliä, jossa tarkoituksena on löytää samanniminen jalokivi ja viedä se takaisin aloituspisteeseen. Valkoisen ryöstäjän kasvokuvaa kantavan rosvolaatan kohdalle osuva menettää rahansa, mikä tekee liikkumisesta hidasta.
Afrikan Tähti luotiin aikana, jolloin useimmat Afrikan maat olivat vielä eurooppalaisten valtioiden siirtomaita. Lautapeliä on kritisoitu kolonialismin vuoksi, sillä pelaajat rohmuavat maanosan luonnonvaroja ja vievät jalokiven eurooppalaisten hallitsemiin kaupunkeihin.
Lue myös: Amerikkalaisyritys uudisti mahjong-pelin – somekohuhan siitä syntyi: "Oppikirjaesimerkki kulttuurisesta omimisesta"
Juhlapainos kunnioittaa alkuperäistä Afrikan Tähteä. Kuva: Martinex.Martinex
Toisaalta rosvot ovat olleet valkoihoisia. Eurooppalaisista siirtomaavalloittajilta näyttäneet rosvot on voitu nähdä mukavana vastapainona väitettyyn kolonialismiin.
Uudistuksen tarkoituksena ei ole ollut poistaa viimeistä valkoiseen mieheen kohdistuvaa kritiikkiä, vaan Matti Pikkujämsän mukaan on olla systemaattinen. Eläimet näyttelevät juhlapainoksessa pääosaa, minkä vuoksi on luonnollista, että niillä on myös varkaan rooli.
Vanhaa versiota myydään jatkossakin
Afrikan Tähden ikonista versiota rosvoineen myydään jatkossakin.
Pikkujämsän versio Afrikan Tähdestä on värikäs, iloinen ja alkuperäistä versiota kunnioittava. Esimerkiksi purjelaiva ja valas löytyvät tutuista kohdista. Uuden ulkomuodon saaneet setelit ovat edelleen puntia. Myös jalokivet ovat säilyttäneet ominaispiirteensä.
Totutusta poiketen naivistisella tyylillä piirrettyjä eläinhahmoja näkee myös pelilaudan reunoilla Euroopan ja Aasian mantereilla. Pikkujämsä on pyrkinyt sijoittamaan eläimet laudalla maantieteellisesti oikeisiin kohtiin.
Itsekin lapsena Afrikan Tähteä pelannut Pikkujämsä kertoo suhtautuneensa klassikkolautapelin uudistamiseen innostuksen, kunnioituksen ja jännityksen sekaisin tuntein. Työtä helpotti se, ettei ikoninen pelilauta ei katoa minnekään vaan se pysyy juhlapainoksen rinnalla.
Facebookissa vitsikkäästi kalliilla myytyjä rosvo-nappuloita saa siis jatkossakin.