Tältä näyttää Katariina Sourin Lux Helsinki -kohuteos

Taiteilija Katariina Sourin Lux Helsinki -valotaidetapahtumassa nähtävä teos Pohjan kosketus on ollut kohun keskellä. 

Taiteilija Katariina Sourin, 55, Pohjan kosketus -teos on nyt nähtävillä Lux Helsinki -valotaidetapahtumassa. Teos julkistettiin tiistaina 2. tammikuuta järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

19 öljymaalauksen kokonaisuus on heijastettu Senaatintoria ympäröiviin rakennuksiin. Teoskokonaisuuteen kuuluu Johnny Lee Michaelsin säveltämä musiikki. Lux Helsingin sivuston mukaan Sourin mytologiasta, jumalatartarustoista ja animismista ammentavien maalausten on tarkoitus luoda katsojan ympärille värikylläinen rinnakkaistodellisuus sen kiertäessä toria yli 300 asteen laajuudella.

Teokseen kuuluu maalaus, jossa esiintyvät saamelaisnainen ja poro. Maalaus joutui suuren kohun keskelle, kun muun muassa Suomen saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti kritisoi vahvasti 30. marraskuuta julkaisemallaan Instagram-videolla maalausta, jota hän piti vanhanaikaisena ja stereotyyppisenä. 

Voit katsoa videon klikkaamalla nuolta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Souri kommentoi Laitin videota sen kommenttikentässä. 

– Kuten Ylen aihetta käsittelevästä artikkelista käy ilmi, niin 19 maalauksen teoskokonaisuus ammentaa mytologiasta ja haluan herättää ihmisiä kyseenalaistamaan luontoa riistävän elämäntavan kestävyyttä ja mielekkyyttä. Teoskokonaisuudessa on arktisia maisemia ja alkuperäiskansoista inspiroituneita hahmoja. Irrotat nyt yhden teoksen kokonaisuudesta. Kyse kun on muistakin kansoista, ei vain saamelaisista, Souri kirjoitti tuolloin. 

– Olen aina halunnut tukea saamelaiskulttuuria ja arvostan sitä valtavasti. Ikävää, että tämä sydämestä tuleva kannanottoni nähdään kulttuurisena omimisena. Surullista. Me kaikki olemme alkuperäisväestöä ja toivon että oppisimme pitämään yhtä ja ajamaan yhteistä asiaa luonnon ja perinteisen elämäntavan säilyttämisen puolesta. En hakenut teoksella kohua. Se nousi syvältä ylisukupolvisesta menneisyydestä, Souri kirjoitti. 

Kohusta huolimatta Lux Helsinki päätti esittää teoksen seuraavanlaisen sisältöhuomion kanssa: ”Teoksessa on osia, joissa alkuperäisväestöjä kuvataan stereotyyppisesti. Kuvaston tai koko teoksen poistamisen sijaan haluamme synnyttää rakentavaa ajattelua alkuperäisväestöjen oikeuksien ja taiteen vapauden yhteensovittamisesta”.

Lue myös:

    Uusimmat