Kuvanveistäjä Pekka Jylhän näyttelyn aiheena on viime vuoden traagiset uutistapahtumat ja niiden painuminen unohduksiin. Näyttelyn ehkä vaikuttavin teos esittää turkkilaiselle rannalle huuhtoutunutta Aylan-poikaa.
Kuvanveistäjä Pekka Jylhän tänään Helsingissä avautunut näyttely We Have Inherited Hope – the Gift of Forgetting ei taiteilijan mukaan kaunistele eikä ota kantaa. Vuoden 2015 traagisia tapahtumia käsittelevä näyttely pakottaa katsojan miettimään suhdettaan niin Charlie Hebdon ja Germanwingsin tapahtumiin kuin rannalle menehtyneen syyrialaispoika Aylanin kohtaloon.
Avarassa huoneessa pienen pojan kehon muotoinen veistos makaa lasilaatikossa. Vatsallaan, kädet kehon sivuilla. Teos Kunnes meri hänet vapauttaa esittää pakolaiskriisin symboliksi noussutta Aylan-poikaa, joka huuhtoutui merenrantaan Turkissa syyskuussa 2015.
Valokuva kuolleesta pojasta rannalla kohahdutti ja järkytti koko maailmaa. Se käänsi ihmisten huomion pakolaiskriisin ongelmiin ja herätti halun auttaa.
Jos valokuva Aylanista järkytti, 3D-tulostustekniikalla toteutettu teos järkyttää vielä enemmän. Teosta on vaikea katsoa. Se pakottaa pohtimaan omaa suhdettaan pakolaiskriisiin – eikä ainakaan auta karmaisevan tapahtuman unohtamisessa.
Myös moni näyttelyvieras sanoi teoksen tuntuvan hieman pahalta, mutta toisaalta vaikean aiheen käsittely koettiin myös tarpeelliseksi.
– Minusta tuntuu pahalta katsoa tätä veistosta, Syyriasta kotoisin oleva Boodi Kabbani kommentoi.
– Mutta on silti hyvä, että suomalainen taiteilija on tuonut tämän aiheen esille.
Yllä olevalla videoilla näyttelyvieraat kertovat, millaisia tunteita Kunnes meri hänet vapauttaa -teos heissä herätti. Katso myös alta, miten taiteilija Pekka Jylhä itse kommentoi teostaan ja näyttelyään.
0:56
Kunnes meri hänet vapauttaa ja muut We Have Inherited Hope – the Gift of Forgetting -näyttelyn teokset ovat nähtävissä Helsinki Contemporary -galleriassa 3.4.2016 asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.