Uutta toivoa aivokasvainpotilaille suomalaisesta keksinnöstä

Neurokirurgi Joonas Haapasalo Tays
Neurokirurgi Joonas Haapasalo teki monimutkaisen leikkauksen uutta laitetta hyödyntäen.Joonas Konki
Julkaistu 15.10.2024 13:44

MTV LIFESTYLE – STT

Pirkanmaan hyvinvointialueella on aloitettu uuden leikkauksen aikana kudoksia analysoivan laitteen kliiniset potilaskokeet. Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun vastaavaa teknologiaa käytetään aivokasvainpotilaiden hoidossa.

Neurokirurgian tiimi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa on leikannut ensimmäisen aivokasvainpotilaan hyödyntäen uutta laitetta, jonka odotetaan parantavan kasvaimen poistoastetta ja vähentävän uusintaleikkausten tarvetta.

− Aivosyöpä on vaikea tauti, jonka hoitoon tarvitaan uusia leikkausmenetelmiä. Pääsemme nyt tutkimaan optisen kudostunnistuksen mahdollisuuksia neurokirurgiassa. Erityisesti kasvaimien laajempi ja turvallisempi poisto auttaisi aivokasvainpotilaitamme, kommentoi neuro-onkologisiin sairauksiin keskittynyt neurokirurgian erikoislääkäri Joonas Haapasalo Taysista.

Lue myös: Aki Palsanmäen sairastama keuhkosyöpä on usein pitkään oireeton – ja syövistä tappavin

Tutkimuksessa käytettyä laitetta kehittää suomalainen optiseen kudostunnistusteknologiaan erikoistunut startup-yritys Marginum Oy.

Kudosten tunnistin kiinnitetään leikkauksessa käytettävään kirurgiseen imuletkuun, jonka kautta kudosta poistetaan. Tämän innovaation avulla kirurgi saa lähes reaaliaikaisen äänipalautteen, mikäli poistettu kudos tuottaa fluoresenssia eli kudoshehkua.

Lue myös: Keuhkosyövän etenemistä hidastava lääkekokeilu saa suitsutusta: "Syöpätutkimuksen kulta-aika"

Perinteisesti kasvain on tunnistettu silmämääräisesti leikkausmikroskoopin avulla. Uusi teknologia havaitsee sen lääkeaineella aiheutetun kudoshehkun perusteella. Silmämääräisesti arvioimalla kasvainta jää tutkitusti huomaamatta, muun muassa muiden kudosten muodostamista näköesteistä ja kudoshehkun himmeydestä johtuen.

9:21img

Lapsen syöpä on koko perheen tragedia. Haastattelussa Sylva-säätiön tutkimusjohtaja Antti Karjalainen ja Elina Halme.

Apua päätöksentekoon leikkauksen aikana

Teknologia tarjoaa objektiivisemman ja helppokäyttöisemmän työkalun kudoshehkun havaitsemiseen ja auttaa kirurgia näin päätöksenteossa leikkauksen aikana. Laitteen odotetaan myös parantavan kasvaimen poistoastetta ja vähentävän uusintaleikkausten tarvetta. Se merkitsisi paitsi parasta mahdollista hoitoa potilaille, myös terveydenhuollon säästöjä.

Lue myös: Älä jätä väliin! Hygieniarutiinin laiminlyönti voi kasvattaa syöpäriskiä

Alkaneessa kliinisessä tutkimuksessa laitteen käyttöä tutkitaan leikkaukseen tulevilla aivokasvainpotilailla Taysissa ja muissakin yliopistosairaaloissa.

Menetelmää on kehitetty ja tutkittu Kuopion yliopistollisessa sairaalassa havainnoivassa potilaskokeessa vuodesta 2022 alkaen. 

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä