Uudesta lastensairaalasta löytyy arvokkaita laitteita, joilla voidaan pelastaa lasten henkiä.
Vuonna 2018 Helsingissä toimintansa aloittaneessa Uudessa lastensairaalassa on paljon erikoislaitteistoa, joilla on tarkoitus turvata lasten terveys kaikenlaisissa sairastapauksissa.
HUS:n toimialajohtaja Jari Petäjä kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että sairaalasta löytyy kalustoa hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin.
– Meillä on sellaisia laitteita, joita käytetään ongelman selvittämiseen, diagnostiikkaan, ilman mitään kiirettä. Mutta sitten on myös laitteita, joita käytetään esimerkiksi leikkaussalissa tai teho-osastoilla erityisemopien tai harvinaisempin tautien hoidossa, Petäjä kertoo.
Lahjoitustoimintalla tärkeä rooli laitteiston hankkimisessa
HUSin Uusi lastensairaala sekä HUSin muut lasten yksiköt saavat tärkeää rahallista tukea laitteistonhankintaan muun muassa Lastenklinikoiden Kummeilta, joka tukee viittä yliopistollista lastenklinikkaa ja lastensairaalaa Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa.
Hintamielikuva sairaaloiden erikoislaitteista on Petäjän mukaan ehkä liian korkea. Monet laitteet ovat hinnaltaan sellaisia, että niitä voidaan myös erilaisten lahjoitusten avulla hankkia.
– Kun sanon, että nämä eivät ole niin hirmuisen kalliita, niin tarkoitan, että ne ovat ikään kuin tällaisten lahjoitusprojektien kokoisia. Löytyy tapoja, joilla me voidaan näitä rahoittaa, Petäjä kertoo.
Petäjä on kuitenkin huolissaan siitä, miten lasten sairaalahoidon rahoituksen käy häämöttävän julkisen rahoituksen niukkenemisen aikana. Lähitulevaisuudessa lahjoitusten rooli laitteistohankinnassa tulee olemaan kasvava.
– Terveydenhuoltlon käytettävissä olevat rahat tulevat niukkenemaan ihan oleellisesti. Meillä on erittäin hyvin asiat tällä hetkellä. Hartain toiveeni on, että me osattaisiin arvostaa sitä, miten hienosti meidän asiat on.
Petäjän mukaan Suomi on ylipäätään lasten sairaalahoidon kärkimaita, ellei jopa se kärkimaa.
– Voin sanoa ylpeydellä, että mikään maa ei ole tässä parempi. Suomen ainutlaatuisuus perustuu HUS Uuden lastensairaalan kattavaan hoitovalikoimaan ja kaikkien Suomen viiden yliopistollisen lastenklinikan hyvään yhteistyöhön ja korkeaan osaamistasoon. Potilaat kulkevat tässä yhteisessä verkostossamme juuri tarpeensa mukaan todennäköisesti maailman tasavertaisimmalla tavalla. Tätä kokonaisuutta pitää meidän kaikkien poliittiset päätöksentekijät mukaan lukien yhdessä varjella.
MTV Uutiset esittelee seuraavassa yhdessä Jari Petäjän kanssa viisi äärimmäisen tärkeää lastensairaalan laitteistoa, joiden hankkiminen on ollut osittain lahjoitusten ansiota.
Kävelylaboratorio
Uudesta lastensairaalasta löytyy Suomessa ainutlaatuinen kävelyanalyysilaitteisto, jossa voidaan tutkia ja hoitaa esimerkiksi CP-vammaisten lasten kävelyä.
Laboratorioon on yhdistelmä antureita, kameroita sekä tietokoneohjelmistoa. Kaikkea tätä ohjaavat yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaiset. Useimmiten on kyse ortopedisia leikkauksia edeltävistä tutkimuksista parhaan leikkaussuunnitelman tekemiseksi.
– Tulokset, mitä saamme laboratoriossa ovat aivan toista luokkaa, kun vertaisi vaikkapa siihen, että paraskaan ortopedi katselisi sitä kävelyä. Lapset joita leikataan tällaisen diagnostiikan jälkeen, heidän tuloksensa ovat paljon paremmat kuin niillä, joille ei ole tätä tehty, Petäjä kertoo.
O-kaari
Uuden lastensairaalan kallein lahjoituksilla hankittu laite on niin sanottu O-kaari, jossa lapsi saadaan kuvannetettua leikkauksen aikana.
Tämä 400 000 euroa maksavaa tietokonetomografialaite on tässä tarkoituksessa Uuden lastensairaalan ainoa. Leikkaussalimme O-kaari on kooltaan riittävän pieni, jotta se sopii kätevästi leikkausympäristöön, Petäjä kertoo.
Video-EEG-laitteisto
Epilepsiakirurgiassa käytettävällä laitteistolla on mahdollista paikantaa tarkasti alue, jossa epilepsiakohtaus lähtee liikkeelle.
Hoitajat seuraavat aivosähköfilmiä monitoreista, jotta paikka voidaan paikantaa. Tutkimuksessa rekisteröideen samanaikaisesti aivosähkökäyrää sekä videokuvaa. Potilas voi viettää sairaalassa viikon ja jopa ylikin jatkuvassa reksiteröinnissä.
– Anturit voidaan laittaa pään iholle mutta tarvittaessa myös neurokirugien toimesta kallon sisäpuolelle aivojen pinnalle (jolloin saadaan lähempää kuvattua). Kyseessä on monimutkainen toiminto jossa laitteita käyttää ja tuloksia tulkitsee erikoistunut lääkärien ja hoitajien tiimi, Petäjä kertoo.
ECMO-ambulanssi
Suomesta löytyy vain yksi ambulanssi, joka on varustettu ECMOa tarvitsevan lapsipotilaan kuljetukseen tarvittava laitteisto.
ECMO:lla tarkoitetaan kehon ulkoista hapetusta. Kun ihmiset keuhkot ovat väliaikaisesti täysin pois pelistä, ECMO-laitteistoilla pystytään hapettamaan ihmisen veri omien keuhkojen sijaan. Keuhkojen sijasta veren hapettaakin kone.
ECMO hoidon käynnistäminen vaati lastensydänkirurgin ja häntä avustavan tiimin ja ECMO lasten hoitoa voidaan turvallisesti toteuttaa Suomessa ainoastaan Uuden lastensairaalan teho-osastolla.
– Me pääsimme varustamaan lahjoitusvaroilla ambulanssin vuonna 2016. Potilaan kannalta on parasta, että meiltä lähtee tiimi ja asettaa lapsen ECMO-hoitoon paikan päällä. Sitten tullaan ECMO-ambulanssin kanssa Helsinkiin ja jatketaan hoitoa meidän teho-osastolla, Petäjä sanoo.
Neuronavigaattori
Neuronavigaattori on leikkaussalissa käytettävä neurokirurginen laite, joka kykenee heijastamaan esimerkiksi kasvaimen ääriviivat ja toiminnallisten alueiden sijainnin neurokirurgin nähtäväksi mikroskoopin okulaareihin.
Lastensairaalan hankittiin neuronavigaattori lahjoitusvaroilla. Sillä pystytään kohdentamaan hyvin tarkkaan ne kohdat, joihin neurokirurgi lasten aivoissa etukäteen tehdyn suunnitelman mukaisesti veitsellään koskee.
– Pystytään leikkaamaan millin tai millin osien tarkkuudella juuri sairasta aivokudosta ja jätetään kaikki muu rauhaan. Tällä on luonnollisesti tavattoman iso merkitys leikkausken jälkeiselle pitkäaikaiselle toipumiselle ja hoidon tulokselle, Petäjä kertoo..
8:56
Katso yläpuolelta löytyvältä videolta Jade-tytön tarina, joka onnistuttiin pelastamaan ECMO-laitteen avulla. Videolla myös Jari Petäjän haastattelu lastensairaalan laitteistosta.