Vuonna 2000 käynnistynyt Erämaa-Kuusamon pilkkiviikko kerää vuosittain pääsiäisen tienoissa satoja pilkkijöitä kevätjäille. Moni on osallistunut pilkkiviikolle joka kerta 20 vuoden ajan.
Lähes kulttimaineeseen alan harrastajien keskuudessa noussut Kuusamon pilkkiviikko syntyi, kun Etelä-Kuusamon matkailuyrittäjät kaipasivat lisää asiakkaita.
– Sain vinkin ja heti seuraavana päivänä ryhdyin kisoja järjestämään, muistelee 20 vuotta kilpailuja johtanut Rauno Veteläinen.
Pilkkiviikolla on keskimäärin kymmenkunta osakilpailua paikallisilla järvillä. Tänä vuonna on kahdeksan kisaa viidellä eri järvellä.
– Vaikka kilpaillaan, ilmapiiri pidetään leppoisana, ja juuri siitä on tullut hyvää palautetta.
Kolmessa tunnissa 25 kiloa
Kuusamossa riittää kalaisia järviä, mutta keväät ovat aina erilaisia. Tänä vuonna kisaviikolla vallitsee täysi talvi, eikä kala ole vielä välttämättä parhaalla syöntituulella.
– Historian varrella parhaissa kolmen tunnin kilpailuissa on saatu yli 25 kilon saaliita, lähinnä särkikaloja. Haukiakin tulee, mutta niillä ei ole koskaan kisaa voitettu, Veteläinen muistelee.
Kalat menevät jalostukseen esimerkiksi kalamassaksi. Toki osa ottaa saalista myös kotitarvekaloiksi.
– Parhaat pilkkijät onkivat viikon aikana satoja kiloja kalaa.
Pilkkiviikolle osallistuvien keski-ikä on yli 60 vuotta. Tänä vuonna reikiä saakin kairata ensimmäistä kertaa myös porakoneen avustuksella.
– Kairat on pidettävä jäällä turvallisuussyistä aina pystyssä. Akku pitää irrottaa sekä menomatkalla että palatessa, kertoo uusi kilpailunjohtaja Tapio Ojala.
Hän arvioi, että jos aikoo voittaa esimerkiksi miesten yleisen sarjan koko viikon kokonaiskilpailun, siihen tarvitaan tuhti saalis.
– Jos on noin 8-10 kiloa kalaa joka kilpailussa, niin varmasti on korkealla listassa.
Ojalan laskuopilla se tekee siis noin 100 kiloa kalaa viikon aikana.
Kuukauden reissu – 30 kisaa
Arto Kääriäinen lähti Laukaalta pilkkireissulle 8. huhtikuuta ja suunnitelmana on palata kotiin 9. toukokuutta, kuukausi ja yksi päivä myöhemmin.
– Tämä on jokavuotinen reissu. Kuusamosta jatketaan Enontekiön pilkkiviikolle ja sieltä vielä Ruotsin puolelle muutamaan kisaan. Kuukauteen tulee noin 30 kisaa, Kääriäinen laskee.
Jo ennen Kuusamoa Kääriäinen oli osallistunut tällä jääkaudella noin 60 pilkkikilpailuun.
– SM-mitalit ovat varmaan tärkeimmät vuosien varrelta. Tänä vuonna on tullut jo kaksi Eläkeliiton suomenmestaruutta. Vääksyn SM-kisoista tuli joukkuehopea.
Maarit Pitkänen Taivalkoskelta voitti oman sarjansa Joukamojärven aamupäivän kisassa vajaan kolmen kilon ahvensaaliilla. Päivän toinen kisa käynnistyi nihkeästi, kun avannosta nousi puolen tunnin aikana vain yksi pieni kiiski.
– Pääasia on, että täällä tapaa kauan kaivatut pilkkikaverit. Koronan takia oli kaksi vuotta taukoa. On kuin oma perhe taas kokoontuisi, Pitkänen tunteilee.
Pitkänen vakuuttaa, että pilkkikansa iloitsee aina toisten voitoista.
– Kaikilla on se ahvenen körmy niskassa. Ollaan niin samanhenkisiä.
Vaatimattomasti sarjan kärjessä
Torniolainen Anne Kiiskilä osallistui ensimmäisen kerran puolikkaalle pilkkiviikolle vuonna 2019.
– Jos nyt yrittäisi koko viikon olla mukana. Edellisellä kerralla meni ihan mukavasti.
Eetu Kinnunen ei ollut kovin tyytyväinen toisen osakilpailun tulokseensa. – Sain mie muutaman kalan, mutta ei alkanut kauhian vahvasti. Jos nyt jonkun saisi, torniolainen suunnitteli pari minuuttia ennen jäälle siirtymistä.
Tulosluettelo kuitenkin paljasti, että torniolaiset onnistuivat useammassakin osakilpailussa. N20 -sarjassa Kinnunen johti pilkkiviikkoa neljän osakilpailun jälkeen ja Kiiskilä oli naisten yleisessä sarjassa viidentenä.