Huumelääkkeiden takavarikot moninkertaistuneet – verkkokauppa mullistanut markkinat: "Saatavissa mitä tahansa ainetta"

2:12img
Julkaistu 19.10.2021 21:22
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Tullin takavarikoimien huumelääkkeiden määrä on moninkertaistunut tänä vuonna verrattuna aiempiin vuosiin. Tullin mukaan yksi yleisimmistä lääkeryhmistä on rauhoittavat bentsodiatsepiinit.

Väärinkäyttäjistä osa on entisiä reseptikäyttäjiä, joille lääkkeestä on kehittynyt addiktio. Asiantuntijan mukaan tilanteesta tekee monimutkaisen se, että ihmisille määrätään monesti lääkkeitä sen takia kun muita palveluja, kuten terapiaa, ei ole helposti saatavilla. 

Valtaosa takavarikoiduista huumaavista lääkkeistä oli tarkoitettu Suomen markkinoille. 

– Se on kyllä rajua ollut. Tänä vuonna on takavarikoitu suuria määriä huumaavia lääkeäineita verrattuna aikaisempiin vuosiin, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen

Mistä se johtuu?

– Siinä on varmaan moniakin syitä. Totta kai toimintamme on ollut vähän tehokkaampaa. Ollaan löydetty isojakin lähetyksiä rajalla, mutta myös verkkokaupasta näitä takavarikkoja on tehty.

Verkkokauppa on mullistanut salakuljetuksen.

– Tällä hetkellä harvaan asutuilla alueilla on saatavissa oikeastaan mitä tahansa huumausainetta, mitä pääkaupunkiseudulla on, Sinkkonen kertoo.

Aikamoista sekäkäyttöä 

Sen sijaan bubrenorfiinia, kuten subutexia, on takavarikoitu tänä vuonna hyvin vähän verrattuna menneisiin vuosiin. Korona on vaikeuttanut bubrenorfiinin saatavuutta ja nyt moni näyttää korvaavan sitä muilla huumaavilla lääkkeillä. 

– Mikä toki näkyy meillä myös kliinisesti eli aikamoista sekäkäyttöä tällä hetkellä esimerkiksi vieroitukseen hakeutuvilla moniongelmaisilla potilailla on, toteaa A-klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki

Tullissa on havaittu, että osa takavarikoiduista huumelääkkeistä on väärennöksiä.

– Ja siellä on tunnettujakin tuotemerkkejä.

Millaisen riskin se aiheuttaa käyttäjälle?

– Jos nautitaan eri lääkettä kuin mitä on kuviteltu, niin riskit voivat olla huomattavat, Sinkkonen sanoo. 

"Erittäin addiktoivia aineita"

Käyttäjäkunta on kirjavaa. 

– Siellä on monenlaisia. On sellaisia, jotka ovat käyttäneet laillisia reseptilääkkeitä, mutta on myös sellaisia, jotka käyttävät niitä pelkästään huumaavaan tarkoitukseen. 

Kuinka addiktoivista aineista puhutaan?

– Erittäin addiktoivista meidän näkökulmasta, Sinkkonen toteaa.

Simojoen mukaan tilanteesta tekee monimutkaisen se, että ihmisille määrätään lääkkeitä monesti sen takia, kun muita palveluja, kuten terapiaa, ei ole helposti saatavilla. 

– Paljon taustalla on myös niin sanottua rakenteellista eli jos ihminen voi huonosti, muita palveluja ei ole tarjolla, niin kyllähän bentsodiatsepiinit ovat hyvin tehokkaita lääkkeitä tiettyihin oireisiin,  etenkin alkuvaiheessa.

– Valitettavasti niiden käyttö jatkuu turhan pitkään, kun muihin palveluihin ei pääse. Ja sitten osalle syntyy ongelma, Simojoki summaa.

Rokotusten myötä matkustusmäärät ovat jälleen kasvussa. Tullissa ennakoidaan kiireisiä aikoja. 

Lue myös: ”Suomessa on käynnissä kokaiinibuumi” – Tullin mukaan ennen takavarikoitiin grammoja, nyt kiloja

Tuoreimmat aiheesta

Huumeet