Kevätaurinko ja sään kuivuminen voivat nostaa lauhan talven jälkeen tavallista ongelmallisemman määrän katupölyä ilmaan. Toistaiseksi kosteat tiet ovat sitoneet pölyn.
– Leuto talvi on jättänyt ison pölyvarannon, joka pääsee ilmaan, jos kaikkia teitä ei ehditä puhdistamaan, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen sanoo.
Jos tiet olisivat olleet jään tai lumen peitossa, nastarenkaat eivät olisi kuluttaneet teiden pintoja. Märällä tiellä asfaltin kuluminen on moninkertaista kuivaan tai jään peittämään tienpintaan verrattuna, Myllynen kertoo.
Pahimmat katupölypäivät ovat Etelä-Suomessa normaalisti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun kevätaurinko kuivattaa tiet. Nyt jo seuraavien päivien aurinkoinen sää voi nostaa pölyä ilmaan. Tuulisella säällä pöly leviää nopeammin.
Katupöly on erityisen ongelmallista astmaatikoille ja muille keuhkosairauksista kärsiville. Astmaa sairastaa noin kymmenen prosenttia suomalaisista.
– Katupölyltä voi helposti suojautua välttämällä kaikkein vilkkaimmin liikennöityjä katuja. Jos tämä ei ole mahdollista, voi käyttää myös hengityssuojaimia, Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa sanoo.
Katupölylle herkkien kannattaa kuivattaa pyykit sisällä ja pitää ikkunat kiinni. Myös perusterveille ihmisille katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten yskää ja silmien kirvelyä.
Puhdistus aloitettu jo pääkaupungissa
Allergia- ja astmaliitto toivoo, että katujen puhdistaminen aloitettaisiin tavallista aiemmin. Ainakin Helsingissä katujen puhdistaminen on jo aloitettu.
Myllynen kehottaa puhdistamaan omat pihat ja pihatiet ennen niiden kuivumista. Tärkeää on, että hiekka puhdistetaan kosteana.
– Painepesuri olisi paras väline. Lehtipuhallinta ei kannata käyttää, koska se nostaa pölyä, Myllynen neuvoo.
Katupöly on peräisin esimerkiksi hiekoitushiekasta, nastarenkaiden kuluttamasta asfaltista, jarrupölystä sekä tielle kulkeutuneesta maa-aineksesta. Talvella käytetyn hiekoitushiekan määrä vaikuttaa katupölyn määrään.