Lahdessa asuva sotaveteraani Aulis Heikkonen oli vasta 18-vuotias nuorukainen, kun Neuvostoliitto hyökkäsi rajulla voimalla Suomeen marraskuussa 1939. Hän muistelee MTV Uutisten haastattelussa, miten sota-aika kosketti hänen elämäänsä.
Heikkonen toimi talvisodan ajan rintamalla evakuoimassa siviilejä turvaan. Kaiken kaikkiaan suomalaisia evakuoitiin talvisodan aikana lähes puoli miljoonaa.
Lue myös:
– Me kiersimme talosta taloon ja tyhjensimme ne. Tavarat lähetettiin eteenpäin, minne kukanenkin halusi. Kiireisimmät vietiin hevosella sellaiseen paikkaan, että he pääsivät autolla tai jollakin kulkemaan eteenpäin, Heikkonen kertoo.
Veteraani kuvailee, miten ihmiset olivat murheen murtamia, kun he joutuivat jättämään kotinsa ja omaisuutensa.
– Jokainen toivoi, että kunpa tämä nyt loppuisi.
Sodan päätyttyä löytyi rakkaus
Alun perin Vuoksenrannasta Karjalasta kotoisin oleva Heikkonen ei ole käynyt kotikunnassaan kuin kerran sodan päättymisen jälkeen. Kaipuu juurilleen on kuitenkin jäänyt miehen sydämeen.
– Olisi mielenkiintoista katsella, että mitä on jäänyt jäljelle, ja mitä on tapahtunut, hän pohtii.
Lue myös: Rehellisiä sota-ajan päiväkirjamerkintöjä! Parikymppinen Martti hinkui rintamalle, mutta pian ajatukset muuttuivat: "Kun ajattelen tulevaisuuttani, ei se näytä kovinkaan valoisalle"
40-luvun lopulla Heikkosen elämä muuttui kerta heitolla, kun elämän rakkaus löytyi Lahdesta. Autokorjaamossa mekaanikkona työskennellyt Heikkonen oli löytänyt vuokra-asunnon, jonka omistajalla oli tytär nimeltä Terttu.
Valokuvaajana työskennellyt Terttu oli heti herättänyt nuoren miehen kiinnostuksen. Pian he olivatkin jo naimisissa.
– Tuttavani ovat naureskelleet minulle, kun olen aikoinaan sanonut: "Jos tuo tyttö tulee tähän taloon, niin se on minun", Heikkonen hymähtää.