Ukrainan lentokenttäiskussa tuhoutui väitetysti yhdeksän venäläishelikopteria. Venäjällä ei ole varaa tällaisiin tappioihin, sanoo Pekka Toveri.
Ukraina käytti tiistaina 17. lokakuuta ensimmäistä kertaa Yhdysvalloilta saamaansa Army Tactical Missile -ohjusta, joka tunnetaan paremmin lyhenteellä ATACMS, kertovat muun muasa New York Times (NYT) ja Wall Street Journal (WSJ).
NYT:n mukaan Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle parisenkymmentä ATACMS-ohjusta, joilla on noin 160 kilometrin kantama ja rypäleammustaistelukärki.
Ukraina väitti tiistaina iskeneensä tuhoisasti kahdelle Venäjän miehittämälle lentokentälle, mutta ei määrittänyt tuolloin käytettyä asetyyppiä.
Myöhemmin tiistaina Ukrainan armeija julkaisi videon, jossa se väittää näkyvän, miten ATACMS-ohjus laukaistaan. Videon voi katsoa jutun alusta. Sen aitoutta ei ole vahvistettu.
Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan ATACMS-ohjukset ovat nyt "todistaneet tehonsa".
Useat venäläislähteet ovat väittäneet, että ATACMS-ohjuksia käytettiin vain Berdrianskin lentokenttäiskussa. Venäjän miehityshallinnon kuvernööri Vladimir Rogov puolestaan väitti tuoreeltaan, että Venäjä olisi torjunut Berdrianskin kenttää vastaan tehdyn hyökkäyksen.
"Venäjällä ei varaa tällaisiin tappioihin"
Ukrainan armeija väittää lentokenttähyökkäysten tuhonneen yhdeksän Venäjän helikopteria. Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) mukaan luku on iso.
– Venäjällä ei ole tällaisiin tappioihin oikein varaa, Toveri sanoo MTV Uutisille puhelimitse.
Sotatieteilijä Ilmari Käihkö on samaa mieltä.
– Jos Venäjällä oli Ka-52-taisteluhelikoptereita 100–130 ennen sotaa ja niistä kaikki tuskin olivat toimintakuntoisia, on yhdeksän aika suuri menetys. Siis jos tiedot tappioista pitävät paikkansa, Käihkö arvioi puhelimitse MTV Uutisille.
– Jos Ukraina pystyy tekemään tällaisia hyökkäyksiä ja Venäjä ei kykene korvaamaan tappioita, se heikentää Venäjän kykyä jatkaa helikoptereiden käyttöä nykyisellä intensiteetillä, Käihkö jatkaa.
Venäjä on käyttänyt runsaasti taisteluhelikoptereita Ukrainan vastahyökkäyksen torjumiseen. Kun Ukrainan kärkipanssarit alkukesästä osuivat miinoihin, lähetti Venäjä kopterit panssarintorjuntaohjuksineen kylvämään tuhoa pysähtyneisiin ajoneuvoihin.
HIMARS-hysterian paluu?
Venäläisten sotakommentaattorien reaktio ATACMS-ohjusten käyttöön on ollut "laajalle levinnyt pelko", kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
– Pelko on aiheellista, sanoo sotatieteilijä Käihkö.
Ukrainan saamien ATACMS-ohjusten taistelukärjet ovat rypäleammuksia. Sirotteita on 950 per taistelukärki, Toveri sanoo. Ensimmäiset viitteet ATACMS-ohjusten käytöstä saatiin, kun Berdianskin kentällä otetuissa kuvissa näkyi väitetysti kyseisiä sirotteita.
ATACMS-ohjusten 160 kilometrin kantama ei pärjää Storm Shadow -ohjusten 300 kilometrille. ATACMS-ohjusten etu on, että ne ammutaan taivaalle pyörillä kulkevasta HIMARS-raketinheitinjärjestelmästä, kun taas Storm Shadow vaatii lentokoneen.
– ATACMS-ohjuksilla saadaan aikaan aluevaikutusta. Kun rypäleammus osuu lentokentälle, ovat helikopterit ja sotalentokoneet hyvin haavoittuvaisia. Silloin voidaan saada paljon vaikutusta aikaan, Käihkö sanoo.
– Storm Shadow -ohjus osuu yhteen kohteeseen, eikä sillä ole suurta aluevaikutusta, vaikka räjähdys on paljon lennokkia suurempi, Käihkö jatkaa.
Alla olevan videon Berdianskin lentokentältä kerrotaan näyttävän ATACMS-iskun tuhoja. Videolla näyttäisi olevan palavia, tuhoutuneita ja/tai vaurioituneita taistelukoptereita. Videon aitoutta ei ole tiettävästi vahvistettu.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun venäläiskommentaattorit panikoivat Ukrainan uudesta länsiaseistuksesta.
Kesällä 2022 Venäjän huoltoon ja ammusvarastoihin tuhoisasti iskeneet HIMARS-raketinheittimet aiheuttivat jopa yhdenlaisen HIMARS-hysterian. Aiheesta voi lukea lisää alla olevista linkeistä.
Lue lisää: Venäläisten sotabloggaajien keskuudessa kytee HIMARS-hysteria – nyt USA lupaa taas lisää raketinheittimiä Ukrainalle
Jopa Sergei Lavrov myöntää HIMARSin tehon ja vaatii lisävalloituksia – USA:n armeijan komentaja ei sanoja säästele ylistäessään Ukrainan raketti-iskuja
HIMARS-hätä leviää Venäjän sotabloggaajien keskuudessa – Kremlin sanotaan haluavan tukkia kommentaattorien suut
ISW: Venäjä on myöhässä – taas
Ukraina on todennäköisesti saanut ainakin toistaiseksi hyvin rajoitetun määrän uusia ohjuksia. Venäläiskommentaattorit ovat joka tapauksessa peloissaan, ettei Venäjän sotilasjohto sopeudu riittävän nopeasti uuteen ATACMS-uhkaan.
Sotatieteilijä Käihkön mukaan ensimmäinen ATACMS-isku saattoi tulla yllätyksenä Venäjälle.
Tämä sinällään on pienoinen yllätys, sillä medioissa on uutisoitu presidentti Joe Bidenin luvanneen presidentti Zelenskyille ATACMS-ohjuksia syyskuussa.
– Venäjän armeija on toistuvasti osoittanut, että se pystyy sopeutumaan Ukrainan uusiin aseisiin, mutta vasta kun se on kärsinyt aluksi huomattavia tappioita, joihin venäläiskomentajien olisi realistisesti pitänyt pystyä varautumaan, ISW kirjoittaa.
Venäjä ei voi sivuuttaa ATACMS-ohjuksia
Pekka Toverin mukaan Venäjän on pakko huomioida Ukrainan uusi iskukyky, vaikka ATACMS-ohjuksetkaan eivät ole mikään ihmease.
Myös viime vuonna Venäjä oppi varsin nopeasti elämään HIMARS-uhan alla, Toveri muistuttaa.
– Toiminta vaikeutuu, mutta sen kanssa opitaan elämään, hän jatkaa.
– Venäjä joutuu entistä enemmän hajauttamaan kalustoaan ja huoltaan sekä vetämään niitä kauemmas. Helikopterit ovat kauempana etulinjasta ja näin lentomatka rintamalle kasvaa. Joukkojen tukemisesta tulee vaikeampaa, Toveri sanoo.
Rintama kärsii
Ilmari Käihkön mukaan odotettavissa on, että jos helikopterit jatkossa halutaan pitää ATACMS-ohjusten kantaman sisällä, ei niitä enää nähdä taivasalla.
– Jos Venäjä saa kopterit suojaan, ei rypäleammusten vaikutus ole enää sama. Silti, totta kai tämä haittaa Venäjän kykyä käyttää ilma-asettaan, Käihkö arvioi.
Yhdysvalloilla on nyt ensi kertaa Ukrainassa käytettyjä, vanhenevia ATACMS-ohjuksia yli tuhat varastossa, sanoo Toveri. Jos Ukraina saa niitä reilusti käyttöönsä, olisi se merkittävä lisä sen arsenaaliin.
– Ukrainan suuri ongelma on, ettei sillä ole riittävästi ohjuksia syvyyteen vaikuttamiseen, Toveri muistuttaa.
– ATACMS-ohjukset voisivat olla uusi lähde. Jos Ukraina saa jopa sadoittain uusia ohjuksia, on sillä vaikutusta sodankäyntiin. Ei käänteentekevää, mutta luo paremmat edellytykset.