Tämä ei ole vitsi: Audilla on töissä tarkkanenäisiä ammattilaisia, joiden duuni on nuuhkia autojen osia

Saksalaisen Audin palkkalistoilla on tiimi, jonka tehtävänä on nuuhkia autojen osia. Vaikka aiheesta voisi vääntää montakin vitsiä, on kyseessä kuitenkin halutun lopputuloksen kannalta tärkeä asia.

Audin laadunvalvontakeskuksessa on työskennellyt vuodesta 1985 asti ihmisiä, joiden työnä on autojen osien haisteleminen. Vastaavanlaisia tiimejä on myös muilla valmistajilla, mutta Audi on tällä kertaa se, joka on ystävällisesti raottanut salaisuuksien verhoa.

Näiden hiljaisen työn sankareiden roolina on varmistaa, ettei autoissa käytetä sellaisia yhdisteitä, jotka saattaisivat aiheuttaa matkustajille epämiellyttäviä tuntemuksia.

Kuuluisa "uuden auton tuoksu" ei siis synny tyhjästä, vaan asiakkaan tuntema tuoksu on ihan suunniteltu juttu, jossa ei ole sijaa epätoivotuille odööreille.

Väärät tuoksut pilaavat kokemuksen

Koska täysin hajuttoman auton valmistaminen on mahdotonta, pyrkii tiimi pitämään matkustamoon kulkeutuvat tuoksut mahdollisimman neutraaleina.

Audin "nenätiimiä" johtavan kemistin Heiko Lüßmann-Geigerin mukaan auton mukavuus riippuu monesta tekijästä, eikä haju ole niistä suinkaan vähäpätöisin.

– Mikäli asiakasta ärsyttävät auton tuoksut, ei hän osaa kiinnittää huomiota auton muihinkaan mukavuustekijöihin oikealla tavalla, Lüßmann-Geiger kertoo.

Tiimi arvioi eri materiaalien hajua numeroasteikolla, joka ulottuu täysin hajuttomasta ykkösestä sietämättömään kutoseen. Lasi, keraamisen materiaalit sekä metallit ovat tyypillisesti ykkösiä. Tuoksutestin läpäistäkseen tuoksu ei saa olla voimakkaampi kuin nelonen.

Työtä myös valmiiden autojen kanssa

Nenätiimin työ ei lopu siihen, kun auto rullaa ulos tuotantolinjalta. Saksalaisvalmistaja suorittaa nimittäin säännöllisen epäsäännöllisiä pistokokeita, joilla se tarkastaa myös liikkeisiin toimitettujen autojen tuoksuja.

Tällä varmistetaan se, ettei auto ole alkanut haista epämiellyttävästi esimerkiksi alihankkijan käyttämien uusien materiaalien myötä.

Katso alta video, miten Audi A1:n osia haisteltiin auton tuotantovaiheessa.

Lähde: The Drive

Lue myös:

    Uusimmat