Tämä otus on pääepäilty maailmaa runnovan koronapandemian syntyyn – tutkijat epäilevät kolmea lajia viruksen levittämisestä: "Yksi asia on varmaa"

1:04img
Oliko tämä otus syyllinen maailmaa runnoneeseen koronapandemiaan?
Julkaistu 30.05.2020 11:15

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Tutkimuksen mukaan on olemassa kolme lajia, jotka ovat saattaneet kantaa ja levittää covid-19-virusta, kertoo uutissivusto CNN.

Koronaviruksen perinnöllisyystieteeseen perehtyneiden tutkijoiden mukaan viruksen genetiikka osoittaa, että sekä lepakot että muurahaiskävyt ovat voineet olla koronaviruspandemian mahdollisia alullepanijoita.

Lue myös: Miksi juuri lepakot levittävät tappavia tauteja? Tutkija vastaa ja paljastaa, että Suomessakin lentävät lepakot kantavat koronavirusta

Tutkijaryhmä analysoi 43 genomia, eli perimää, kolmesta koronaviruskannasta. Nämä tartutettiin lepakoihin ja muurahaiskäpyihin, ja virus muistutti nisäkkäissä uutta covid-19-virusta. 

– Osoitimme tutkimuksessamme, että SARS-CoV-2-viruksella on todella runsas evoluutiohistoria. Koronavirus on ollut lepakoissa ja muurahaiskävyissä ennen kuin se tarttui ihmiseen, tutkimuksessa mukana ollut tutkija Elena Giorgi Los Alamposin kansallisesta laboratoriosta, toteaa. 

CNN:n mukaan muurahaiskäpy on tällä hetkellä niin sanotusti pääepäilty.

Jos muurahaiskäpy on sinulle vieras otus, katso yllä oleva video!

Kaksikko ollut epäiltyjen listalla aiemminkin

Muurahaiskävyn osallisuudesta pandemiaan on keskusteltu ennenkin. Esimerkiksi Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kertoi kaksi kuukautta sitten MTV Uutisille, että reilu puoli vuotta sitten koronavirus viihtyi kiinalaisissa hevosenkenkälepakoissa. 

Sittemmin hyvin samanlaisen koronaviruksen on havaittu infektoivan myös eksoottisia nisäkkäitä, kuten suomuisia muurahaiskäpyjä.

Lue lisää: Suomalaistutkijat: Koronavirus voi tarttua lemmikkieläimeen – "Varovaisuutta on hyvä noudattaa myös kotieläimen kanssa"

Onko kyseessä sittenkään kahden kauppa?

Tutkimuksessa mukana olleiden tutkijoiden mukaan on kuitenkin liian aikaista sysätä syytä muurahaiskävyn niskaan – epäiltyjä on enemmän kuin yksi. 

Tutkimusryhmän mukaan on olemassa vielä kolmas laji, jonka uskotaan olleen levittämässä koronavirusta. Vielä toistaiseksi laji on tuntematon.

– Vaikka SARS-CoV-2-viruksen aiheuttajaa etsitään yhä, yksi asia on selvä: Ihmisen ja villieläimen välisen suoran kontaktin vähentäminen on äärimmäisen tärkeää eläimestä ihmiseen tarttuvien virusten estämiseksi, tutkijaryhmä sanoo. 

Tutkimukseen osallistui muun muassa tutkijaryhmä Duke University -amerikkalaisyliopistosta ja Los Alamposin kansallisesta laboratoriosta (LANL). 

Lue myös: "Se ei ole mikään kaunis kuolema – kun oireet alkavat, mitään ei ole tehtävissä" – virustutkija kertoo, miksi lepakko on viimeinen eläin, johon ihmisen kannattaa koskea

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus