Itämeren suurin ongelma on tällä hetkellä rehevöityminen. Tutkijalla on kuitenkin hyviä uutisia Itämeren nykytilasta.
Itämerta kiusaa myös ihmisen toiminta ja roskaaminen on yksi vesistöä kuormittavimmista seikoista. Herkkää luontoa uhkaa myös lisääntyvä meriliikenne ja mikromuovit.
– Paikoitellen on saanut kohdata todella kaunista saaristoluontoa. Ei Itämeren tilaa voi kuitenkaan kehua, sillä vastaan on tullut sinileväkukintoa ja ihmisten aiheuttamaa roskaamista, sanoo Jutta Vuolamo Pidä saaristo siistinä ry:stä.
Lue myös: Tuore tutkimus paljastaa: Näitä asioita suomalaiset pitävät Itämeren suurimpina uhkina
Rantaroskien määrä ei ole Vuolamon mukaan Itämeressä vähentynyt. Yhdistyksessä tehdään vuosittain rantaroskaseurantaa.
– Yksi roskatyyppi on, joka keikkuu tilastojen kärjessä joka vuosi, se on paljon puhuttu tupakantumppi.
– Se sisältää muovia, mikä tarkoitta sitä, ettei tumppi luontoon päätyessään häviä käytännössä ikinä. Se vain jauhautuu pienemmäksi mikromuoviksi. Tumppi sisältää myös erilaisia kemikaaleja, jotka ovat haitallisia ihmisille ja eliöille. Jos eläin syö tumpin, se voi myrkyttyä tai tukehtua, Vuolamo sanoo.
Itämeren tila on paikoin parantunut, mutta tekemistä riittää: "Saaristomerellä kuormitusta on vähennettävä selvästi"
"Itämeren tila ei enää huonone"
Itämereltä kantautuu myös hyviä uutisia. Suomen ympäristökeskuksen johtavan tutkijan Harri Kuosan mukaan Itämeren tilanne on tällä hetkellä vakaa. Siihen ovat vaikuttaneet Itämeren maiden yhteiset teot.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
– Onneksi Itämeren tila ei enää huonone. Joillain paikoilla jopa on menty parempaan suuntaa. Se johtuu siitä, että olemme yhdessä ponnistelleet muiden Itämeren maiden kanssa ravinnepäästöjen vähentämiseksi.
Lue myös: Tässä ovat Itämeren uudet riesat, joita kulkeutuu laivojen mukana: Rangiasimpukka, liejutaskurapu, mustatäplätokko, idänsieraintokko...
Täysin ei voi kuitenkaan huokaista helpotuksesta, sillä haasteita Itämerellä riittää edelleen.
– Tietyt asiat eivät ole parantuneet, esimerkiksi pohjan happitilanne ei ole parantunut keskisellä altaalla. Siellä on runsaat sinileväkukinnot sen takia, että sieltä pääsee ravinteita takaisin veteen.
Katso koko Itämerta käsittelevä osuus Itämeripäivän Viiden jälkeen -ohjelmasta alapuolelta!
7:55