Tämä tapahtuma avasi Venäjä-toimittajan silmät: "Edes lääkäreitä ei kehotettu ottamaan vastalääkettä"

Mikä Venäjän tapahtuma pudotti suomut Venäjä-erikoistoimittajan silmiltä? 9:17
Mikä Venäjän tapahtuma pudotti suomut Venäjä-erikoistoimittajan silmiltä?

"Katalasta Venäjästä" kirjan kirjoittaneen toimittajan Arja Paanasen mukaan Suomessa ei ole vielä uskallettu ajatella, mitä Venäjän voitto Ukrainasta merkitsisi Suomelle. Hän itse kertoo huomanneensa jo yli 20 vuotta sitten, miten arvoton ihmishenki on Venäjällä.

Pitkän linjan Venäjä-toimittaja Arja Paananen on kirjoittanut yhdessä MTV:n entisen Moskovan kirjeenvaihtajan Anu Kuistialan kanssa kirjan Kiehtova, katala venäjä Arja Paanasen silmin (Docendo).

Juttuja Neuvostoliitosta ja Venäjästä yli 30 vuoden ajan tehnyt ja maassa pitkään asunut toimittaja kertoo ymmärtäneensä vuonna 2002, että ihmishengellä ei ole Venäjällä väliä.

Silmät avautuivat, kun Moskovassa tapahtui kaappaus teatterissa.

– Venäjän turvallisuusjoukot syöttivät teatteriin jotain kaasua, jonka koostumusta ei edelleenkään tiedetä. Teatterissa kuoli paitsi tsetseeniterroristeja myös panttivankina ollutta teatteriyleisöä. Venäjän johdon ei ole tähän päivään mennessä tarvinnut tehdä tiliä siitä, miten he kohtelivat siviilejä, Paananen kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Kaasulle olisi tiettävästi ollut vastalääke, mutta ihmishenkiä ei haluttu pelastaa. 

– Edes paikalle hälytettyjä lääkäreitä ja sairaanhoitajia ei kehotettu ottamaan mukaan vastalääkettä. 

"Se upposi"

Toinen tapaus, joka avasi konkaritoimittajan silmät, oli vuonna 2000 Jäämerellä tapahtunut ydinsukellusvene Kurskin onnettomuus. Onnettomuudessa kuoli veneen koko 118 hengen miehistö.

– Venäjän kunnia ei antanut myöden, että olisi pyydetty apua esimerkiksi Nato-mailta. Ja kun Vladimir Putinilta kysyttiin jossain CNN:n haastattelussa myöhemmin, mitä tapahtui, hän sanoi jotenkin omituisesti myhäillen, "se upposi".

– Meillä Suomessa ajatellaan, että valtio on sitä varten, että se puolustaa kansalaisiaan, Venäjällä se lähtee siitä, että kansalaisen on palveltava valtiota, Paananen toteaa. 

Sankareita kunnian kentiltä?

Putinin hallinnon välinpitämättömyys näkyy Paanasen mukaan Ukrainan sodassakin.

– Kuvittelimme, kun Putin aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan, että venäläisten mieli kyllä muuttuu. Mutta ei se ole muuttunut. Ensinnäkään venäläisille ei kerrota kokonaislukuja (kuolleista). Toisekseen vallalle on saatu jonkinlainen uhriutumismentaliteetti ja kuoleman kultti, että sotilaista tulee sankareita, kun he siellä isänmaan puolesta kaatuvat. 

– Putin on perustanut koko valtansa sille, että hän ihannoi toisen maailmansodan voittoa. Nyt "Ukrainan erityisoperaatio" tuo uusia sankareita, joita voidaan taas juhlia. 

Venäjä on Paanasen mukaan tällä hetkellä läpimilitarisoitunut. Sotilaistaitoja opetetaan jo päiväkerhoissa ja kouluissa.

– On tosi vaikea nähdä sitä, että jokin kansanvallankumous Venäjällä onnistuisi, Paananen toteaa.

Lue myös jutut vuosilta 2019–2024: 

Lue myös:

    Uusimmat