Tämä tiedetään aseesta, jolla Trumpin henkeä uhattiin – ei mikään tarkkuuskivääri

Viranomaiset kertoivat löytäneensä golfkentän reunalta kiväärin, jolla epäilty ampuja oli osoittanut presidenttiehdokas Donald Trumpia

Viranomaiset olivat tunnistaneet aikaisemmin aseen AK-47-tyyliseksi kivääriksi, kun taas asiantuntija epäilee aseen olevan SKS-tyyppinen kivääri. 

Maanantaina julkaistussa kahdeksansivuisessa rikosilmoituksessa selvitettiin, että viranomaiset olisi saaneet haltuunsa ladatun SKS-tyylisen, 7,62x39-kaliiperikiväärin tähtäimellä, eikä kiikaritähtäimellä varustettua ”AK-47-tyylistä” kivääriä, kuten Palm Beachin piirikunnan sheriffin toimisto oli raportoinut sunnuntaina. 

Ampuma-aseiden asiantuntija vahvisti Washington Post Sunday -lehdelle aseen muistuttavan enemmänkin SKS-tyyppistä kivääriä. 

– Kyseessä oleva ase on tunnistettu väärin AK-tyyppiseksi kivääriksi luultavasti sen erottuvan kaarevan lippaan ja visuaalisesti samanlaisen kaasujärjestelmän vuoksi, kommentoi asiantuntija. 

Epäilty ehti olla golfkentän läheisyydessä 12 tuntia

Viranomaiset kertoivat löytäneensä ladatun kiväärin puiden reunustaman aidan vierestä, joka ympäröi Trumpin omistamaa golfkenttää. Republikaanien presidenttiehdokas Trump oli ollut itse golfaamassa, kun salaisen palvelun agentit huomasivat kiväärin piipun osoittavan aidan raosta. 

Epäilty pakeni paikalta, kun salaisen palvelun agentti avasi tulen ja alkoi ampua laukauksia häntä kohti. Hän ei kuitenkaan itse ehtinyt ampua ainoatakaan laukausta. 

Tapahtumapaikalta viranomaiset löysivät ladatun aseen lisäksi kaksi reppua ja GoPro-videokameran.

Ei tarkkuuskivääreitä

SKS on niin kutsuttu puoliautomaattinen ase, jota ei yleensä pidetä yhtä tarkkana kuin varsinaisia tarkkuuskivääreitä. Tarkkuuskiväärit on suunniteltu erityisesti pitkän matkan tarkkuusammuntaan, ja niissä on usein suurentavat optiset tähtäimet ja muita ominaisuuksia, jotka parantavat tarkkuutta ja kantamaa. Kummassakaan väitetyssä aseessa ei kuitenkaan ole näitä ominaisuuksia.

Vaikka kumpaakaan kivääriä ei luokitella varsinaiseksi tarkkuusaseeksi, olisi etäisyys riittänyt tuhoisaan lopputulokseen. Epäillyn kerrotaan piileskelleen noin 300–500 jaardin (noin 275–455 metrin) päässä Trumpista. ”Ei pitkän matkan päässä löydetystä aseesta”, ilmaisi sheriffi Ric Bradshaw sunnuntain tiedotustilaisuudessa. 

Ampumisyrityksestä epäiltyä Ryan Wesley Routhia vastaan nostettiin maanantaina Floridassa syytteet ampuma-aserikoksista. Routhia vastaan arvellaan nostettavan vielä muita syytteitä myöhemmin.

Korjattu kello 17.42 jutusta tieto, että AK-47 olisi SKS:n tapaan puoliautomaattinen ase. Osuus Ak-47:sta poistettu jutusta.

Lue myös:

    Uusimmat