Asemies otettu kiinni Trumpin kampanjatilaisuuden läheltä – tämä hänestä tiedetään

Mies sanoo kuuluvansa laitaoikeistolaiseen ryhmään, joka on tunnettu valtion vastaisuudesta.

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpin kampanjatilaisuuden lähistöltä pidätettiin lauantaina aseistautunut mies.

49-vuotias Vem Miller pysäytettiin tarkastuspisteellä lähellä Kalifornian Coachellassa pidettyä kampanjatilaisuutta sitä vartioivien viranomaisten toimesta, piirikunnan sheriffin toimisto kertoi sunnuntaina.

Paikalle katumaasturilla ajaneelta 49-vuotiaalta losangelesilaiselta mieheltä oli löydetty haulikko ja ladattu käsiase.

– Siellä oli kaksi asetta ja molempiin useita laatikoita ammuksia, piirikunnan sheriffi Chad Bianco kertoi tiedotustilaisuudessa BBC:n mukaan.

Mies pidätettiin syytettynä aseiden laittomasta hallussapidosta.

Bianco kertoi tiedotustilaisuudessa uskovansa viranomaisten estäneen kolmannen salamurhayrityksen.

Epäilty on vapautettu takuita vastaan. Häntä kuullaan oikeudessa 2. tammikuuta.

Autossa ollut tekorekisterikilpi oli herättänyt viranomaisten epäilykset. Biancon mukaan rekisterikilpi oli kotitekoinen.

Autosta löytyi sheriffin mukaan useita passeja lukuisilla eri nimillä sekä useita rekisterikilpiä.

49-vuotias Vem Miller pidätettiin Trumpin kampanjatilaisuuden lähellä.
49-vuotias Vem Miller pidätettiin Trumpin kampanjatilaisuuden läheltä.

Suvereenien kansalaisten liike

Viranomainen ei halunnut arvuutella epäillyn motiivia.

– Ei ole mitenkään mahdollista, että kukaan meistä voisi mitenkään todella tietää, mitä hänen päässään liikkui, Bianco sanoi.

Epäilty oli kuitenkin kertonut olevansa laitaoikeistolaisen Suvereenien kansalaisten liikkeen (Sovereign Citizens) jäsen.

Sheriffin mukaan tekorekisterikilpi viittaisi myös ryhmän jäseniin. Suvereenien kansalaisten liike vastustaa valtiota ja lakeja. Se on tunnettu kannattajiensa käyttämistä tekorekisterikilvistä, joissa todetaan esimerkiksi, ettei rekisterikilpiä tarvita.

– En kutsuisi sitä militantiksi ryhmäksi. Se on vain ryhmä, joka ei usko valtioon tai valtion kontrolliin, sheriffi kuvaili ryhmää.

– He eivät usko, että hallinto tai lait koskevat heitä, hän jatkoi.

Bianco on itse entinen äärioikeistoryhmä Oath Keepersin jäsen. Sen perustaja Stewart Rhodes tuomittiin 18 vuodeksi vankeuteen kapinallisen salaliiton johtamisesta tammikuussa 2021 tapahtuneessa Capitolin valtauksessa.

Kolmas välikohtaus sitten heinäkuun

Välikohtaus ei vaikuttanut Trumpin tai tapahtuman osallistujien turvallisuuteen, sheriffintoimisto sanoi aiemmin lausunnossaan.

Tilanne herätti kuitenkin huolta, koska Trumpiin on kohdistunut kaksi salamurhayritystä sitten heinäkuun. Trumpin kampanja ei maanantaina aamuyöstä Suomen aikaa ollut vielä kommentoinut tapahtunutta.

Sheriffin mukaan Coachellan tapauksen tutkinta jatkuu yhteistyössä salaisen palvelun ja liittovaltion poliisi FBI:n kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat