Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää kaikkia perunankasvattajia tarkkailemaan kuoriaisia perunakasvustoista.
Koloradonkuoriaisesiintymiä on alkukesän aikana löytynyt kolme. Nyt säätilan lämmettyä maassa talvehtineet aikuiset kuoriaiset ovat nousemassa perunakasvustoihin ruokailemaan ja lisääntymään. Lämpimillä kasvupaikoilla voi esiintyä jo koloradonkuoriaisen toukkia, jolloin pesäkkeet on helpompi havaita. Maasta nousevien kuoriaisten määrä on esiintymispesäkkeessä todennäköisesti runsas, jos kyse on talvehtimaan päässeistä kuoriaisista.
Kaksi esiintymistä on viime vuonna havaituissa kohteissa Pornaisissa ja Vihdissä Uudellamaalla ja yksi uusi löydös on Kangasniemellä Etelä-Savossa.
Kuoriaiset laajentamassa reviiriään
Viime vuoden löydösten perusteella koloradonkuoriaisia saattaa löytyä nyt laajalti koko eteläisen ja itäisen Suomen alueelta, ehkä myös pohjoisempaa kuin viime vuoden löydökset. Evira kehottaakin kaikkia perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaan huolellisesti viljelmiään koloradonkuoriaisen varalta. Myös muualta kuin perunakasvustoista mahdollisesti löytyvät koloradonkuoriaiset tulee ottaa talteen ja epäilystä ilmoittaa Eviraan.
Perunakasvustosta voi löytyä aikuisten koloradonkuoriaisten lisäksi erivaiheisia toukkia ja munaryhmiä. Aikuiset kuoriaiset ja sen toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoina esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Tällaiset toukkapesäkkeet syöntijälkineen on helppo havaita muusta kasvustosta. Perunakasvustossa voi esiintyä myös muita kasvien lehtiä syöviä hyönteisiä, mutta niiden aiheuttama vioitus ei ole samaa suuruusluokkaa kuin koloradonkuoriaisen aiheuttama.
Tästä sen tunnistaa
Aikuinen koloradonkuoriainen on noin senttimetrin pituinen, keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaoranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Vastakuoriutunut toukka on noin 1-2 millimetrin mittainen ja tummahko. Toukat kasvavat nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssinpunertavaksi. Alhaalla keskiruumiin kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pisteitä. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.
Havainnoista ja epäilyistä tulee ilmoittaa Eviran havaintoilmoituspuhelimeen. Puhelun yhteydessä Evira antaa tarvittaessa ohjeet jatkotoimista. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja ELY-keskusten tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa viranomaisten suorittamien torjuntatoimien onnistumista.
Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).
(MTV3)