Tämä vakavia oireita aiheuttava virus on yhtä yleinen ja vakava kuin influenssa ja RSV – silti kukaan ei ole kuullut siitä

9:36img
Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja ja emeritusprofessori Mikael Knip sekä immunologian professori Seppo Meri kertovat videolla, miten korona vaikutti lasten ja aikuisten vastustuskykyyn.
Julkaistu 29.05.2023 19:15
Toimittajan kuva

Anna Tenhu

anna.tenhu@mtv.fi

Vuonna 2001 löydetty metapneumovirus HMPV aiheuttaa yhtä vakavia oireita kuin korona, mutta sitä vastaan ei ole rokotetta.

CNN uutisoi tänään hengitystieviruksesta, joka on tutkijoille tuttu, mutta ihmisille se on jäänyt tuntemattomaksi.

Metapneumovirus HMPV:n oireiden kirjoon kuuluu muun muassa keuhkoputkentulehdusta, yskää, nuhaa, kurkkukipua ja kuumetta.

Yhdysvaltojen tautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC:n mukaan HMPV-potilaat ovat monissa paikoin täyttäneet sairaalan tehohoitoyksiköt.

Lue myös: Husin Järvinen: Koronatapaukset jälleen kasvussa – syynä uudet variantit

Lähes 11 prosenttia maaliskuussa testatuista näytteistä Yhdysvalloissa oli HMPV-positiivisia. Vertailun vuoksi, pandemiaa edeltävänä vuotena metapneumovirusta löydettiin seitsemältä prosentilta kaikista testatuista.

Toisin kuin koronassa ja influenssassa, metapneumovirusta vastaan ei ole viruslääkkeitä tai rokotetta. HMPV:n oireet muistuttavat monilta osin koronaa tai RS-virusta.

Aliarvioitu uhka

25 vuoden aikana kerätyistä potilasnäytteistä havaittiin, että HMPV on RSV-viruksen jälkeen yleisin lasten hengitystieinfektioiden syy Yhdysvalloissa.

HMPV:n on todettu olevan yhtä yleinen sairaalahoidossa olevilla vanhuksilla kuin RSV ja flunssa. Kuten nämä infektiot, myös HMPV voi johtaa tehohoitoon ja kuolemaan etenkin iäkkäämmillä ihmisillä.

Lue myös: RS-virus vie vauvoja jälleen sairaalahoitoon – HUSin lastenosastoilla jo 20 potilasta

Amerikkalainen Leigh Davidson, 59, sai metapneumoviruksen perhejuhlissa huhtikuun alussa. Kaksi viikkoa myöhemmin hän yski niin rajusti, ettei hän voinut puhua puhelimeen.

– Yskin väkivaltaisesti ja lähes oksensin, baltimorelainen Davidson kertoi CNN:lle. Davidson luuli kärsivänsä koronasta, mutta testi toisensa jälkeen osoitti negatiivista. Lopulta oireiden aiheuttajaksi todettiin HMPV. 

Tarttunut linnuilta

Hollantilaiset virusmetsästäjät löysivät ihmisen metapneumoviruksen ensimmäisen kerran vuonna 2001. Tutkijoilla oli hallussaan 28 näytettä Alankomaissa olevilta lapsilta, joilla oli selittämättömiä hengitystieinfektioita.

Jotkut lapsista olivat olleet erittäin sairaita, mutta taudin aiheuttajaksi ei osoittautunut mikään jo ennalta tiedetty virus.

Lue myös: Tutkijoilla uusi teoria koronapandemian synnystä – levisikö tauti ihmisiin supikoirista?

Tutkijat viljelivät näytteitä apinoiden, kanojen ja koirien soluissa, minkä jälkeen he tarkastelivat viljelmiä elektronimikroskoopilla.

Virus vaikutti rakenteellisesti liittyvän paramyxoviridae-perheeseen. Kyseinen virusryhmä aiheuttaa ihmisille esimerkiksi tuhkarokkoa, sikotautia ja RSV:tä.

Viruksen geenien tarkempi tarkastelu paljasti, että se muistutti linnuilta aiemmin löydettyä metapneumovirusta.

Tiedemiehet uskovatkin, että HMPV luultavasti hyppäsi linnuista ihmisiin jossain vaiheessa ja kehittyi sieltä. Uusi virus nimettiin ihmisen metapneumovirukseksi.

Vanha vihulainen

Jatkotutkimukset kuitenkin osoittivat, että kyseessä ei suinkaan ollut uusi virus.

Vuodesta 1958 säilytetyistä vanhoista verinäytteistä selvisi, että HMPV on kiertänyt ihmisissä ainakin edellisen puolen vuosisadan ajan. 

Lastenlääkäri ja tohtori John Williams Pittsburghin yliopistosta on viettänyt uransa tutkiessaan HMPV:n rokotteita ja hoitoja. 

Williams sanoo, että 1950- ja 60-luvuilla tehtiin laajat epidemiologiset tutkimukset, joissa tutkittiin hengitystieinfektioiden syitä. Williamsin mukaan metapneumovirus on yksi tärkeimmistä viruksista, josta et ole koskaan kuullut.

– Se aiheuttaa yhtä monta sairastapausta kuin RSV tai influenssa. Nämä ovat ne kolme suurinta virusta.

Lue myös: Tutkijat herättivät 48 500 vuotta uinuneen "zombieviruksen"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus