Tämä video osoittaa harvinaisen selvästi, miksi nopeusrajoitus usein laskee risteysalueilla

1:20img
Jos tien nopeusrajoitus laskee risteyksen lähestyessä, ei kyse ole kiusanteosta. Videolla havainnollistetaan, miksi pieni nopeuden pudottaminen on niin iso juttu.
Julkaistu 27.12.2022 14:56

Ville Järveläinen

Artikkelin yläpuolella oleva video osoittaa varsin hyvin sen, miksi nopeusrajoitus usein putoaa maanteiden risteysalueilla. Kun ajokeli on huono, korostuu oikean tilannenopeuden merkitys entisestään.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistutti Autoliiton tiedotteessa viime talvena, että auton pysähtymismatka muodostuu kuljettajan reaktiomatkasta ja jarrutusmatkasta.

Reaktiomatka on se matka, jonka auto etenee sinä aikana, kun kuljettaja tekee havainnon ja aloittaa jarrutuksen. Esimerkiksi satasta ajettaessa yhden sekunnin reaktioajalla auto kulkee lähes 30 metriä ennen kuin auton vauhti alkaa hidastua.

Jarrutusmatka puolestaan on matka, jonka auto kulkee jarrutuksen aloittamisesta täyteen pysähtymiseen.

Vesalainen muistuttaa, että pienelläkin ajonopeuden muutoksella on yllättävän iso vaikutus jarrutusmatkan pituuteen, sillä nopeuden pudottaminen neljänneksellä – esimerkiksi kahdeksastakympistä kuuteenkymppiin – typistää jarrutusmatkan puoleen.

Etenkin huonolla ajokelillä pienikin muutos nopeudessa voi olla isossa roolissa siinä, pääseekö autokunta turvallisesti kotiin vai ei.

1:34img

KATSO MYÖS: Videolla kerrotaan, miten pitää toimia, jos nykyauto lähtee "puskemaan".

2:03img

KATSO MYÖS: Tästä syystä liikenteessä tulisi pitää vähintään neljän sekunnin turvaväli.

Lue myös: Älä roiku vanhoissa opeissa: Tiedätkö, miten toimia, jos nykyauto lähtee puskemaan?

Tuoreimmat aiheesta

Autot