Tämän videon nähtyäsi et enää ihmettele, miksi nopeusrajoitus usein putoaa risteyksen lähestyessä

1:20img
Jos tien nopeusrajoitus laskee risteyksen lähestyessä, ei kyse ole kiusanteosta. Videolla havainnollistetaan, miksi pieni nopeuden pudottaminen on niin iso juttu.
Julkaistu 06.02.2022 13:58

Ville Järveläinen

Nopeusrajoituksen pudottaminen risteysalueella ei ole suinkaan keino kiusata autoilijoita, vaan tarkoituksena on parantaa liikenneturvallisuutta. Katso yläpuolella olevalta videolta havainnollistava selitys.

Pysähtymismatka muodostuu kuljettajan reaktiomatkasta ja jarrutusmatkasta.

Reaktiomatkalla tarkoitetaan matkaa, jonka auto kulkee kuljettajan reaktioaikana eli havainnosta siihen, missä kuljettaja painaa jarrua. Esimerkiksi 100 kilometrin tuntinopeudessa yhden sekunnin reaktioajalla auto kulkee 28 metriä ennen kuin kuljettaja aloittaa jarrun painamisen.

Sen sijaan jarrutusmatkalla tarkoitetaan matkaa, jonka auto ehtii kulkemaan jarrutuksen aloittamisesta täyteen pysähtymiseen.

– Turvaväliä edellä ajavaan olisikin hyvä olla noin neljä sekuntia. Riittävällä turvavälillä saa kompensoitua myös edellä ajavan esimerkiksi paremmasta rengastuksesta johtuvaa lyhyempää jarrutusmatkaa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen opastaa Autoliiton tiedotteessa.

Vesalainen muistuttaa, että pienelläkin ajonopeuden muutoksella on yllättävän iso vaikutus jarrutusmatkan pituuteen, sillä nopeuden pudottaminen neljänneksellä – esimerkiksi kahdeksastakympistä kuuteenkymppiin – lyhentää jarrutusmatkan puoleen.

2:03img

KATSO MYÖS: Tästä syystä liikenteessä tulisi pitää vähintään neljän sekunnin turvaväli.

Lue myös: Älä roiku vanhoissa opeissa: Tiedätkö, miten toimia, jos nykyauto lähtee puskemaan?

Lähde: Autoliitto

Tuoreimmat aiheesta

Autot