Tämähän on kuin Bondissa tai Da Vinci -koodissa: Tältä näyttää supertietokone kirkossa!

supertietokone kirkossa
Julkaistu 03.03.2017 18:21
Toimittajan kuva

Mikko Niimes

@niimes

Se on supertietokone ja sen nimi on MareNostrum 3. Sen tiedonkäsittelykapasiteetti on huikea. Sitä tosin päivitetään paraikaa ja tämän vuoden aikana syntyy MareNostrum 4, joka tulee olemaan jopa 12 kertaa edeltäjäänsä nopeampi!

Tunnelma entiseen kirkkoon rakennetussa konesalissa on harras. Valaistus on hämärä ja laitteiston luoma vihreä välke sopii tunnelmaan. Itse tietokoneet on valaistu hyvin ja lasikuutiossa sijaitessaan valot ja varjot antavat jännityselokuvamaisen vaikutelman pyhästä tilasta.

Tänne sopisi James Bond tappelemaan arkkivihollisensa kanssa. Miksei Hanksin Tomppakin murtamaan salaliittojaan professori Langdonina.

Hartaan tunnelman taustalla soi kirkkokuoromusiikki, joka lisää fiilistä. Äänenvoimakkuus on tosin liian maltillinen, mutta idea musiikista tunnelmanlietsojana on erinomainen.

Supertietokone

  • On valmistuessaan tehokkaimpien joukossa
  • Käytetään suurteholaskennassa
  • Voidaan koota jopa tavallisia kotitietokoneita yhdistelemällä

Lähde: Wikipedia

Supertietokone MareNostrum 3 sijaitsee Barcelona Supercomputing Centerissä entisessä Torre Girona -kappelissa. Vuodesta 2004 paikalla ollut MareNostrum-supertietokone on kehittynyt tietoteknisen kehityksen ansiosta huikeasti yli kymmenessä vuodessa ja sitä on päivitetty muutamien vuosien välein tehokkaammaksi. Tänä vuonna päästään versioon numero neljä.

Käynnistyessään ensi kertaa MareNostrum 1:n kovalevytila oli 270 teratavua ja keskusmuistia sillä oli käytössään kymmenen teraa. Laitteiston prosessoreina toimi kaikkiaan 4812 ydintä käsittävä kokonaisuus.

Nykyisin käytössä oleva MareNostrum 3 -versio on muistitilavuudeltaan jo 3 petatavua, keskusmuistia on 100,8 teratavua ja ytimiä 50 000 kappaletta.

Nelosversio on käytössä käyttöön tämän vuoden aikana ja sitä asennetaan pikku hiljaa käyttöön jo nyt. Sen tehot tulevat olemaan 14 petatavua kovalevytilaa, 331,7 teratavua keskusmuistia ja ytimiä on 165 888 kappaletta. Se pystyy käsittelemään tietoa 13,7 petaflopsin sekuntinopeudella, eli se pystyy suorittamaan 13 777 triljoonaa toimintoa sekunnissa.

Kaikesta tästä voi päätellä, että laitteisto on kehittynyt huikeasti vuosien saatossa ja laitteen kapasiteetti on melkoinen – niin suuri, että tehoa on vaikea suhteuttaa tavallisen tietokoneen käyttäjän näkökulmaan.

Huomionarvoista on, että kirkon museo-osastolla oli nähtävillä menneiden vuosien supertietokoneiksi kutsuttuja laitteita ja eräs 1990-luvun laite käsitti kapasiteetiltaan 275 kertaa heikommat ominaisuudet, kuin nykyinen PlayStation.

Tämänhetkinen MareNostrum 3 -kokoonpano ei ole lähelläkään maailman nopeimpien supertietokoneiden luokkaa iäkkyytensä takia, mutta MareNostrum 4:stä odotetaan jopa kymmenen nopeimman supertietokoneen joukkoon yltävää tehopakkausta, kunhan se otetaan käyttöön.

MareNostrum 4:n laitteisto tulee IBM:ltä, ja käytössä on myös Lenovon, Fujitsun ja Intelin laitteistoa. Sitä tullaan käyttämään esimerkiksi ilmastontutkimuksessa ja ihmisen tutkimuksessa. Supertietokoneilla tiedetään myös tutkitun ydinaseita. Niitä voidaan tutkia ilman tosielämän koeräjäytyksiä.

Supertietokone voi vähentää myös eläinkokeiden määrää maailmanlaajuisesti, kun mallinnuksen avulla pystytään tutkimaan vaikkapa lääkkeen vaikutusta ihmiskehossa. Supertietokone auttaa myös muun muassa avaruus- ja liikennetutkimuksessa.

Suomessakin on oma supertietokoneensa, Kajaanissa sijaitseva Sisu, jonka päivityksestä on niinikään ollut keskustelua mediassa. 

Tuoreimmat aiheesta

Digi