Tasan 50 vuotta sitten koettiin yksi ihmiskunnan historian suurimmista hetkistä, kun Neil Armstrong otti ensi askeleet Kuun kamaralla ja lausui kuuluisat sanansa.
Armstrongin, Edwin "Buzz" Aldrinin ja Michael Collinsin saavutus on yhä yksi merkittävimmistä avaruuslennoista, vaikka teknologia on kehittynyt hurjasti 50 vuoden aikana.
Kun tänä päivänä tarkastelemme teknologiaa ja olosuhteita, joissa ensimmäinen kuulento tehtiin, se tuntuu vielä uskomattomammalta saavutukselta.
Saturn V on yhä suurin koskaan rakennettu raketti
Apollo 11 -lennon mahdollisti yli 100 metriä korkea Saturn V -kantoraketti, joka poltti 20 tonnia polttoainetta sekunnissa. Polttoaine muodostikin noin 85 prosenttia koko raketin painosta, BBC kertoo.
Saturn V painoi 2 800 tonnia ja pystyi tuottamaan 34,5 miljoonan newtonmetrin työntövoiman.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Kiihdytys kohti Kuuta tapahtui kolmessa osassa, joiden välissä raketin kappaleet irtautuivat siitä.
Ensimmäisessä vaiheessa raketti kiihdytti 2,5 minuutissa jopa yli 9600 kilometrin tuntinopeuteen. Viimeisessä vaiheessa nopeus oli jo yli 40 000 kilometriä tunnissa.
Naispuoliset matemaatikot auttoivat aluksen reitilleen
Ennen tietokoneaikaa Nasa oli palkannut suuren joukon naispuolisia matemaatikkoja toimimaan niin kutsuttuina "elävinä tietokoneina". Monet heistä olivat afroamerikkalaisia.
Kun tietokoneet tulivat kuvioihin, monet Nasan matemaatikoista ja koodareista olivat näitä kyseisiä naisia, joiden laskelmat olivat kriittisiä lennon onnistumisen kannalta.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Varsinkin Katherine Johnson tuli tunnetuksi laskiessaan liikeradan ensimmäisille amerikkalaisille, Alan Shepardille ja John Glennille, avaruudessa vuonna 1961. Myöhemmin Johnson laski liikeradat myös Apollon komento- ja kuumoduuleille.
Apollon tietokoneella olisi tuskin voinut pelata edes matopeliä
Ikoninen Nokia 3310 -matkapuhelin oli tunnettu kestävyydestään. Vuosina 2000–2005 valmistetussa puhelimessa ei ollut nykyajan hienouksia, kuten kosketusnäyttöä tai kameraa, mutta senkin sisällä oli tietokone.
Nokia 3310 -puhelimen sisällä oli 66 megahertsinen ARM7-prosessori, joka voittaa mennen tullen Apollo 11 -lennolla käytetyn Apollo Guidance System -tietokoneen, jota käytettiin aluksen komento- ja kuumoduuleissa, kertoo Sky News.
Se oli tehokkuudeltaan 2,048 megahertsiä, joka nykyisessä mittakaavassa on hyvin pieni. Nykyisten tietokoneiden prosessorien tehokkuutta mitataan gigahertseissä, eli ne ovat jopa tuhatkertaisesti parempia.
Miehistön hytti oli ison auton kokoinen
Armstrong, Aldrin ja Collins viettivät kahdeksan päivää aluksen matkustajahytissä, jossa oli liikkumatilaa sunnilleen saman verran kuin isossa autossa, BBC kertoo.
Hytin levein kohta oli hieman alle neljä metriä. Lähdön ja laskun aikana astronautit oli sidottu kiinni penkkeihin.
Päivitetty klo 20.45: Korjattu kirjoitusvirheet mittayksiköissä.