Ensimmäinen koskaan kehitetty elektroninen tietokone julkistettiin 70 vuotta sitten. Se oli kuitenkin vasta lähtölaukaus maailmaa mullistaneen tekniikan kehittymiselle.
Helmikuun 16. päivä vuonna 1946 Yhdysvaltain puolustusvoimat lähetti harvinaislaatuisen lehdistötiedotteen.
He kertoivat uudesta koneesta, jonka ”nopeus on ilmiömäinen” ja joka ”mullistaa insinöörityössä käytetyt laskentamenetelmät”.
Koneelle ensimmäisenä syötetyn ongelman ratkaisemiseen ”olisi tarvittu sata miestyövuotta”, kun uusi ihmelaite teki sen ”kahdessa viikossa, josta oikeastaan vain kaksi tuntia oli itse laskenta-aikaa”.
Maailman ensimmäinen elektroninen tietokone oli syntynyt. Se sai nimekseen ENIAC, Electronic Numerical Integrator And Computer.
– Ei sitä ihan täysin nykyaikaisen kaltaisena koneena voinut pitää, sillä siinä ei vielä ollut muistiin talletettua ohjelmaa, toppuuttelee Pohjoismaiden ensimmäisenä tietojenkäsittelyopin professorina vuonna 1965 aloittanut Reino Kurki-Suonio.
– Se oli kuitenkin tärkeä virstanpylväs, että sellainen kone pystyttiin rakentamaan, hän jatkaa.
Uutta keksintöä voidaan pitää nykymallisen tietokoneen isänä. Sen sijaan Kurki-Suoniota voidaan pitää suomalaisen tietojenkäsittelyopin isänä. Vuonna 1960 hän aloitti työt Kaapelitehtaalle vastikään perustetulla tietokoneosastolla.
– Silloin Suomessa ei ollut kuin muutama tietokone. Tai oikeastaan sana tietokone ei ollut edes vielä käytössä. Enkä minäkään töitä aloittaessani tiennyt mitä ne olivat tai tekivät, suuresta yleisöstä puhumattakaan, emeritusprofessori muistelee.