Suojamaskien puolesta puhuva tutkija havainnollistaa yksinkertaisen kokeen avulla, millainen vaikutus suojamaskilla on pisaratartuntojen leviämisen suhteen. Tutkijan havainnollistavasta tutkimuksesta kertoo Bored Panda.
Suomessa on vältytty suojamaskipakolta, vaikkakin Finnair ilmoitti jo toukokuussa aloittavansa maskipakon lennoillaan.
Vaikkei koronavirustilanne olekaan Suomessa ollut niin kriittinen, että sosiaali- ja terveysministeriön (STM) olisi täytynyt linjata niin sanotusta maskipakosta, suojamaskit ovat olleet kuluneen kevään ja alkukesän aikana tuttu näky myös Suomen kaupunkien katukuvassa.
Etenkin riskiryhmään kuuluvat ja koronavirukselle altistuneet ihmiset ovat halunneet suojata sekä itseään että muita tartuntataudilta.
Lue myös: Finnairin lennoilla alkaa maskipakko – maskin voi tehdä itse, pois saa ottaa vain ruokailun ajaksi
Tutkija Rich Davis halusi näyttää käytännössä, miten suojamaski suojaa pöpöiltä. Yksinkertaisen tutkimuksen kautta tutkija osoitti havainnollistavien kuvien avulla, miten merkittävällä tavalla oikeanlainen suojamaski voi suojata erilaisilta pisaratartunnoilta.
Suojaako maski? Tällaisia tuloksia kokeessa saatiin
Tutkija havainnollistaa pisaratartuntojen ja bakteerien leviämistä petrimaljalle muodostuneiden agarviljelmien, eli mikrobien kasvualustojen, avulla. Davisin twiitillä on yli 300 000 tykkäystä.
1. Näin bakteerit leviävät esimerkiksi aivastaessa
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
Yllä olevalla kuvalla Davis havainnollistaa, miten bakteerit leviävät, jos ihminen yskii, puhuu, laulaa tai aivastaa. Lisäksi kuvalla havainnollistetaan, millainen vaikutus suojamaskilla on bakteerien leviämisen suhteen.
Kuvassa vasemmalla olevat petrimaljat ovat altistuneet yskimiselle, puhumiselle, laulamiselle ja aivastamiselle ilman maskia. Oikealla olevat petrimaljat taas maskin kanssa.
Lue myös: Suomalaistutkijat vetoavat maskien käytön puolesta – selkeät perustelut suosituksille: "Yksi kustannustehokkaimmista tavoista"
Kuten kuvassa näkyy, pari yskäisyä ja yksi aivastus saavat aikaan valtavan määrän bakteereja ilman suojamaskia. Noin minuutin ajan puhuminen ja laulaminen saavat aikaan bakteerien leviämistä, mutta eivät niin suurissa määrin.
Oikeanpuoleiset petrimaljat näyttävät lähes koskemattomilta. Davisin mukaan kasvomaski estää pisaroiden ja siten myös bakteerien leviämisen käytännössä ellei täysin kokonaan, ainakin lähes tulkoon kokonaan.
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
2. Näin etäisyys vaikuttaa bakteerien leviämiseen
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
– Toinen demo: Asetin bakteeriviljelyastiat noin 0,6, 1,2 sekä 1,8 metrin päähän ja yskäisin kovaa noin 15 sekunnin ajan, Davis havainnollistaa seuraavaa koettaan.
Kuten kuvista voi havaita, kaikkein laajimmin bakteerit levisivät ilman maskia 0,6 metrin etäisyydellä. Pisaroita näyttäisi lentäneen myös aina lähes kahden metrin päähän.
Lue myös: Suomalaistutkijalta kylmäävä arvio koronan tarttumisesta: Edes 2 metriä ei riitä turvaetäisyydeksi – "Itse en ainakaan laskisi sen varaan"
Kun Davis piti kasvoillaan maskia, pisarat eivät levinneet petrimaljoille käytännössä lainkaan.
– Olen tietoinen siitä, että tämä yksinkertainen demo ei suoraan osoita, miten virukset tai SARS-CoV-2 leviävät. Mutta se osoittaa, miten suussani ja kurkussani olevat tavalliset bakteerit leviävät suurina pisaroina – kuten uskomme koronaviruksen pääasiassa leviävän, Davis toteaa.
0:49
Lue myös: Nämä asiat vaikuttavat kangasmaskin suojatehoon – erot materiaalien välillä suuret: Mikrokuidulla jopa 70 prosentin suoja, huonoin puuvillaisella
Lue myös: MTV Uutiset kysyi sosiaalisessa mediassa, miksi suomalaiset käyttävät tai eivät käytä suojamaskeja – näin seuraajat vastasivat: "En halua, että minusta saadaan vainoharhainen vaikutelma"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Twitter, Bored Panda