Tämän suomalaisottelijan piti kohdata Mike Tyson – muistaa hämmästelleensä tulevaa maailmanmestaria: "Melkein itkua väänsi"

Nyrkkeilytähti Mike Tyson vieraili Suomessa vuonna 1984, kun hän osallistui Tampereella nyrkkeilyn Tammer-turnaukseen. Forssalaisen Pekka Viipon piti kohdata Tyson turnauksen avauskierroksella, mutta toisin kävi.

Tyson otti Tampereella pistevoitot unkarilaisesta Istvan Szikorasta ja ruotsalaisesta Håkan Brockista ja vei turnauksen nimiinsä. Ohjelmassa piti olla kolmaskin ottelu, mutta kohtalo päätti toisin.

Pekka Viippo arvottiin Tysonin vastustajaksi avauskierrokselle, mutta forssalainen joutui vetäytymään turnauksesta sairastuttuaan angiinaan.

– Arvonta oli suoritettu. Samana iltana käytiin UKK-instituutissa ja oli melkein 40 astetta kuumetta ja todettiin angiina, Viippo kommentoi MTV Urheilulle 40 vuoden takaisia tapahtumia.

Tyson ei tiettävästi koskaan urallaan otellut suomalaista nyrkkeilijää vastaan. Viipon kohdalla kävi lähellä. Viippoa tilanne on jälkikäteen harmittanut.

– On tietysti kilpailukirjassa nimi, mutta luovutusvoitto. Sillain se ei ole kauhean kiva. Olisi voinut edes käydä kehässä, vaikka olisi hävinnyt. Voisi sanoa, että on otellut Mike Tysonin kanssa, Viippo sanoo.

Myös Tysonin päänahka olisi Viipon mukaan ollut mahdollista napata.

– Se nippa nappa voitti Håkan Brockin, ruotsalaisen, ja mää voitin sitten Brockin jossain vaiheessa vuosi kai sen jälkeen maaottelussa. Kyllä se sillä tavalla on jäänyt kaivelemaan, Viippo sanoo.

– Brock oli yli kaksi metriä pitkä. Tysonin oli ehkä vähän vaikea ottaa sen kanssa.

Tysonista Viipolle ei juuri muistikuvia jäänyt, mutta hän kuvailee tulevan supertähden olleen "arka kaveri". Olemus kehän ulkopuolella erosi tyystin siitä, mitä se oli kehässä.

– Se melkein itkua väänsi ennen kuin meni kehään, kun se valmistautui ja löi pistehanskaa vähän, Viippo sanoo.

– Kehässä ei muuta suuntaa ollut kuin eteenpäin. 

Tyson siirtyi pian Tammer-turnauksen jälkeen ammattilaiseksi ja nousi raskaansarjan maailmanmestariksi jo marraskuussa 1986. Nykyään 58-vuotiaan Tysonin on tarkoitus kohdata häntä 31 vuotta nuorempi YouTube-tähti Jake Paul marraskuussa Yhdysvalloissa

Lue myös:

    Uusimmat