"Qatar on taitava häivyttämään epäkohtia" – Kohutut MM-kisat nostivat urheilumaailman epäkohdat tapetille

4:45img
MM-kisoja ja Fifaa kritisoidaan ennennäkemättömän paljon, mutta muuttuuko mikään? Näin Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila vastaa.
Julkaistu 24.11.2022 17:00(Päivitetty 24.11.2022 19:46)
Toimittajan kuva
Anton Aaltio

anton.aaltio@mtv.fi

Keskustelu Qatarin ja Fifan epäkohdista on kiihtynyt entisestään kisojen ensimmäisten päivien aikana.

Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanjan perustajajäsen Kaari Mattila vieraili Qatarissa ihmisoikeuksien asiantuntijana vuonna 2016. Kisaisännän orjatyömarkkinat ja muiltakin osin onnettomat ihmisoikeudet eivät näy ulospäin jalkapallofanille.

– Qatar on taitava piilottamaan epäkohdat.

Toisaalta myös Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino on tehnyt osansa keskustelun kääntämisessä pois epäkohdista. Hän piti MM-kisojen avauspäivän aattona hämmentävän puheen, jossa hän syytti länsimaista kritiikkiä tekopyhäksi. Mattilan mukaan Infantinon puhetta voi pitää samaan aikaan odotettuna ja yllätyksellisenä, mutta ei sattumana.

– Hän ikään kuin kiisti kansainvälisen ihmisoikeusjärjestelmän olemassaolon vetoamalla perinteisiin heittoihin siitä, että tämä on kolonialismia.

Viisi päivää Qatarin kritisoituja kisoja – katso koko Mattilan haastattelu MTV Katsomosta.

Mattila luonnehtii kisatapahtumia kentän ulkopuolella odotetuiksi. Muutamat mielenilmaukset ovat kuitenkin herättäneet hänen huomionsa.

– Yllätys oli ehkä tämä Iranin ulostulo. Ajattelin, että se oli symbolisesti merkityksellinen.

Iranin pelaajat päättivät ennen avausotteluaan olla laulamatta kansallislaulun aikana osoittaakseen mieltään maansa hallinnolle, joka sortaa naisten oikeuksia.

Oliko tässä jo MM-turnauksen tunteikkain hetki? Kisalähetyksestä sensuroitu rohkea ele aiheutti kyynelvirran katsomossa

Askel eteenpäin

Mattila kokee, että keskustelu sanan ”boikotti” ympärillä on eksynyt sivuraiteille. Tähän mennessä on puhuttu enemmän katsojaboikotista kuin asioista, jotka saisivat todellisuudessa muutosta aikaiseksi.

– Puhe katsojien boikotista häivyttää sitä puhetta Fifan vastuusta ihmisoikeuksien edessä. He ovat luvanneet omassa politiikassaan korvata ihmisoikeusloukkausten uhreille aiheuttamistaan vaikutuksista.

Katsojien boikotti saattaa Mattilan mukaan olla kuitenkin symbolisesti merkittävä. Hän toteaa, että Qatarin kisojen myötä on viimeistään kaikille selvää, että politiikkaa ja urheilua ei voi erottaa toisistaan.

Kuolonuhrit vain pieni osa suurta suunnitelmaa – tällaista on Qatarin häikäilemätön "urheilupesu"

Nolasiko Fifa-pomo itsensä täysin? Tämä 50 sekunnin puheenvuoro hämmästyttää maailmalla – ”Tunnen itseni homoseksuaaliksi”

Venäjän aloittama hyökkäyssota ja Pekingin olympialaiset olivat merkittäviä sysäyksiä avaamaan ihmisten silmät.

Erityisesti Suomessa on hänen mukaansa vaikeaa seurata urheilua tajuamatta sen poliittisiakin merkityksiä.

– Heistä, jotka seuraavat urheilua ei ole enää montaakaan, jotka sanoisivat, että politiikka ja urheilu eivät liity toisiinsa. Se on iso positiivinen askel.

Juttua korjattu kello 19.44: Muutettu jutun otsikkoa, ingressiä ja videotekstiä kauttaaltaan.

3:43img

Qatarin kuumimmat puheenaiheet: Nämä viisi ilmiötä ovat hämmentäneet ensimmäisellä MM-kisaviikolla

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka