Tampereella tulostettiin ihmisen varaosa – kauanko printtielimiä joudutaan odottamaan?

shutterstock_1371550238
Tulevaisuudessa ihmiselle saatetaan tulostaa "varaosia" hänen omien kudostensa avulla. Kuvituskuva.Copyright (c) 2019 etonastenka/Shutterstock.
Julkaistu 02.11.2021 13:52

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Suomalais-norjalainen tutkijatiimi onnistui tulostamaan ihmisen leukaluun. Vielä on kuitenkin pitkä matka siihen, että potilaille voidaan alkaa tulostaa niin sanotusti varaosia, Uutisaamussa vieraillut tutkija toppuutteli.

Tampereen ja Bergenin yliopistojen tutkijat ovat onnistuneet tulostamaan eläviä kudoksia niin sanotulla biotulostimella. Biotulostuksessa tulostetaan samanaikaisesti soluja ja biomateriaalia, selitti Uutisaamussa vieraillut tutkija Miina Björninen BioMediTech-tutkimusinstituutista.

Printattu ihmisen leukaluu on mallikappale, joka osoittaa tekniikan toimivan. Menee kuitenkin vielä vuosia ennen kuin lääkkeiksi luokitellut tulostetut kudokset ovat käyneet läpi vaaditut tutkimukset ja niitä aletaan siirtää varaosiksi koehenkilöihin saati potilaisiin.

– Ensin tulee eläinkokeita ja sen jälkeen, kun tiedetään ne tulokset, uskalletaan viedä potilastutkimuksiin ja sitten siitä vielä vuosien päästä saadaan mahdollisesti ihan hoitoihin, Björninen selitti.

Björninen kertoo, että tutkimuksissa on jo kehitelty miniaivoja, sisäelimiä ja syöpäkudosmalleja – jopa sydän on onnistuttu tulostamaan. Elimien toimintaa on tutkittu koe-eläimillä.

Lue myös: Uskomaton elinsiirto: Aivokuollut ihminen sai geenimanipuloidulta sialta munuaisen Yhdysvalloissa

Haaveena täydellinen elinsiirre

Kehon varaosien tulostaminen voi kuulostaa tieteisfiktiolta, mutta biotulostimen printtaamille kudoksille on käytännön tarvetta.

Lukuisat ihmiset ympäri maailman tarvitsevat elinsiirteitä. Luovuttajien määrän lisäksi ongelmaksi voi muodostua siirteen aiheuttama hylkimisreaktio. Potilaan omien solujen eristäminen ja uudelleen ohjelmointi erilaisiksi kudoksiksi voisi auttaa välttämään sen.

Toisinaan siirre, esimerkiksi jänne, voidaan ottaa potilaasta itsestään ja siirtää kehossa vain toiseen kohtaan. Kudosten tulostaminen säästäisi myös tältä toimenpiteeltä.

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

5:31img

Mitä biotulostaminen käytännössä tarkoittaa ja mitä haasteita siihen liittyy? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös: Kiia sai isältään munuaisen 30 vuotta sitten – lopulta myös suuri unelma täyttyi: "Elän mieluummin ilman pelkoa kuin puoliteholla"

Tuoreimmat aiheesta

Lääketiede