Nähdäänkö historian ensimmäinen kuva mustasta aukosta tänään? Napattu maapallon kokoisella virtuaaliteleskoopilla: "Yhtä haastavaa kuvata kuin Kuun pinnalla olevan appelsiinin kuvaaminen Maasta"

0:30imgNähdäänkö historian ensimmäinen kuva mustasta aukosta tänään?NASA/JPL-Caltech
Julkaistu 10.04.2019 06:15
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Tähtitieteilijät aikovat kertoa tänään havainnostaan, jota on luonnehdittu etukäteen tähtitieteen läpimurroksi.

Odotukset tiedotustilaisuudelle ovat kovat: Event Horizon -teleskoopin tutkijoiden uskotaan saaneen napattua kuvan mustasta aukosta.

Tampereen Ursan puheenjohtaja, filosofian tohtori Tomi Hyvönen kertoo MTV Uutisille, että kuva Linnunradan keskustassa sijaitsevasta mustasta aukosta olisi iso harppaus eteenpäin mustien aukkojen tutkimuksessa.

– Olen hyvin innoissani julkistuksesta ja suhtaudun siihen suurella odotuksella. Se olisi ensimmäinen kerta, kun mustan aukon "varjo" saadaan kuvattua.

Uudet tulokset tuovat mahdollisesti uutta tietoa vaikkapa siitä, kuinka musta aukko kerryttää ainetta ympärilleen ja ovatko mustat aukot sellaisia kuin Einsteinin suhteellisuusteoria olettaa.

Kuva 30 000 valovuoden päästä

Event Horizonin kuvauskohteena oli Linnunradan keskustassa sijaitseva musta aukko Sagittarius A*, joka sijaitsee noin 30 000 valovuoden päässä auringosta.

Hyvönen kertoo, että kyseisen mustan aukon massaa on mitattu parin vuosikymmenen ajan sitä kiertävien tähtien ratojen avulla. Havaintojen perusteella sen massa on noin 4 miljoonaa auringon massaa.

– Vaikka mustassa aukossa on paljon massaa, sen koko on hyvin pieni. Ja nimenomaan pieni koko tekee mustan aukon kuvaamisen hyvin vaikeaksi. Teleskoopilta tarvitaan suuri erotuskyky. Musta aukko on suunnilleen yhtä haastava kuvata kuin Kuun pinnalla olevan appelsiinin kuvaaminen Maasta.

Havainnot lisäävät ymmärrystämme

Mutta miltäpä itse kuva mustasta aukosta sitten näyttää? Hyvönen toteaa, että kuvassa näkyy mustan aukon "varjo", eli raja, josta valo ei pääse ulos maailmankaikkeuteen.

– Odotamme erittäin suurella mielenkiinnolla millaisia kuvia on luvassa. Mustan aukon sisältä niin sanotun tapahtumahorisontin takaa valo ei pääse ulkopuoliseen avaruuteen, joten samalla tavalla sitä ei voi kuvata kuin kotivalokuva-albumissa koreilevaa kissaa.

Hyvönen kertoo, että havainnot mustista aukoista lisäävät tutkijoiden ymmärrystä monin tavoin. Niiden avulla voidaan testata esimerkiksi yleistä suhteellisuusteoriaa.

– Mustien aukkojen osalta voidaan tarkkailla esimerkiksi, onko musta aukko sen kokoinen kuin sen teorian mukaan tulisi olla. Lisäksi se auttaa meitä ymmärtämään paremmin, miten ainekiekko käyttäytyy mustan aukon ympärillä ja saa kaasun loistamaan joskus jopa kirkkaammin kuin koko galaksin tähdet sen ympärillä.

Event Horizon on suuri virtuaalinen teleskooppi

Event Horizon on käytännössä koko maapallon kokoinen virtuaalinen teleskooppi. Se koostuu useista radioteleskoopeista ympäri maapalloa. Hyvönen toteaa, että teleskooppeja on muun muassa Yhdysvalloissa, Chilessä, Espanjassa ja Havajilla.

– Yhdistämällä ympäri maapalloa olevat teleskoopit, niiden havainnoista saadaan koostettua teleskooppi, jonka koko vastaa maapallon kokoa.

Suurempi teleskoopin koko tarkoittaa parempaa tarkkuutta.

– Hyvä erotuskyky on juuri se, jota mustien aukkojen kuvaamiseen tarvitaan. Nyt ensimmäistä kertaa on sellainen teleskooppi, jonka erotuskyky on niin suuri, että pystytään erottamaan mustan aukon tapahtumahorisontin ympäristö. 

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus