Historialliset kuvat maailmankaikkeudesta todistavat pimeästä aineesta ja tuovat helpotusta "kosmiseen häpeään"

1:45imgKatso, miltä näyttää kolmiulotteinen kuva maailmankaikkeudesta!
Julkaistu 07.11.2023 17:25

MTV UUTISET – STT

Euroopan avaruusjärjestö on julkaissut ensimmäiset Euclid-teleskoopin ottamat värikuvat maailmankaikkeudesta. 

Teleskooppi käy läpi jopa kaksi miljardia galaksia, joiden perusteella sen on määrä luoda kaikkien aikojen tarkin 3D-kartta maailmankaikkeudesta.

Kuvissa näkyy muun muassa hevosen päätä muistuttava tähtisumu, ennennäkemättömiä kaukaisia galakseja ja aihetodisteita pimeästä aineesta.

Kyseessä on ensimmäinen avaruusprojekti, jossa tutkitaan pimeää ainetta ja pimeää energiaa. Pimeän aineen läsnäolo ilmenee vain hienovaraisina muutoksina siinä, miten näkyvät kohteet liikkuvat ja miltä ne näyttävät Maasta katsottuna. Tutkijat toivovat, että Euclidin keräämät tiedot auttavat heitä oppimaan lisää myös muun muassa galaksien ja mustien aukkojen synnystä.

3D-kartta maailmankaikkeudesta

Teleskooppi käy läpi seuraavien kuuden vuoden aikana kolmanneksen taivaasta – jopa kaksi miljardia galaksia, joista kaukaisimmat ovat kymmenen miljardin valovuoden päässä. Niiden perusteella sen on määrä luoda kaikkien aikojen tarkin 3D-kartta maailmankaikkeudesta.

Euroopan avaruusjärjestön johtaja Josef Aschbacher luonnehti Euclidin ensimmäisten kuvien muistuttavan meille, miksi on oleellista mennä avaruuteen ja oppia lisää maailmankaikkeuden mysteereistä.

Aiemmin käytetyistä avaruusteleskoopeista Euclidin erottaa sen laaja näkökenttä. Esimerkiksi avaruusjärjestön tutkijan Jean-Charles Cuillandren mukaan Webb-teleskoopin näkökenttä on Euclidiin verrattuna kuin katsoisi taivasta neulansilmän läpi.

– Nämä kuvat tuovat oikein hyvin esille Euclidin kyvyt. Teleskooppi siis toimii, professori Hannu Kurki-Suonio kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

– Jo näistä kuvista löytyy valtava määrä ennen havaitsemattomia himmeitä galakseja, joita tällä hetkellä kartoitamme, yliopistonlehtori Aku Venhola Oulun yliopistosta lisää.

Seuraavat Euclidin ottamat kuvat julkaistaan tammikuussa.

Helpotusta kosmiseen häpeään

Euclidin projektijohtaja Giuseppe Racca on kutsunut "kosmiseksi häpeäksi" sitä, että 95 prosenttia maailmankaikkeudesta on yhä tuntematonta aluetta ihmiskunnalle.

Tästä 70 prosentin uskotaan olevan niin kutsuttua pimeää energiaa, joka on kiihdyttänyt maailmankaikkeuden laajenemista. Euclid-projektilla etsitäänkin vastausta etenkin siihen, miksi laajeneminen kiihtyy sen sijaan, että se painovoiman vaikutuksesta hidastuisi.

Kiihtyminen havaittiin vuonna 1998, mutta syy ilmiöön on hämärän peitossa. Laajenemista kiihdyttävä, maailmankaikkeuden täyttävä pimeä energia on suosituin teoria.

Pimeä aine taas sitoo maailmankaikkeutta yhteen ja muodostaa valtaosan sen massasta.

Kartoittaessaan maailmankaikkeutta Euclid-teleskooppi mittaa galaksien muotoa sekä niiden etäisyyttä. Se pystyy kuvaamaan paljon laajempaa aluetta kuin Webb-teleskooppi, mutta myös Webbiä tullaan tarvitsemaan yksityiskohtien tutkimiseen.

Venäjä vetäytyi projektista

Euclid-teleskooppi laukaistiin matkaan heinäkuussa Floridan Cape Canaveralista. Teleskoopin kantoi avaruuteen yhdysvaltalaismiljardööri Elon Muskin SpaceX-yhtiön Falcon 9 -raketti.

Alun perin Euclid oli määrä lennättää avaruuteen venäläisillä Sojuz-kantoraketeilla, mutta Venäjä vetäytyi projektista, kun sitä vastaan oli asetettu pakotteita hyökkäyssodan aloittamisesta Ukrainassa.

Noin 1,4 miljardia euroa maksaneen operaation on määrä kestää vuoteen 2029 asti, mutta sitä voidaan myös jatkaa pidempään. Teleskooppi on nimetty antiikin Kreikan matemaatikon Eukleides Aleksandrialaisen mukaan.

Maailmankaikkeus

Katso lisää 3D -kuvia maailmankaikkeudesta jutun alussa olevalta videolta!

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus